Sörös sült bajor csülök krumplival

2013-11-30
  • Hány főre: 4
  • Előkészítés: 15 perc
  • Főzési/Sütési idő: 2:0 p
  • Elkészítés: 2:15 p

Sörös sült bajor csülök krumplival, zöldségekkel, boros szalonnás káposztával. Az elkészítése hosszadalmas, de a végeredmény kárpótol.

Ezeket szerezd be:

  • - : : : Pácoláshoz : : : -
  • 800 g füstölt csülök
  • só (ízlés szerint)
  • őrölt fekete bors (ízlés szerint)
  • őrölt köménymag (ízlés szerint)
  • majoránna (ízlés szerint)
  • 3 db babérlevél
  • olívaolaj
  • - : : : Az ételhez : : : -
  • 1 db húsleveskocka
  • 2 dl sör
  • 4 db nagyobb krumpli
  • 3 db vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 3 db sárgarépa
  • 1 db paprika
  • 1 db csípős hegyes zöldpaprika
  • 1 db chilipaprika
  • 3 db paradicsom
  • 2 db csiperkegomba (nagy)
  • 1 kávéskanál grill fűszerkeverék
  • 2 szelet füstölt szalonna
  • 50 dkg savanyított káposzta
  • 1 teáskanál köménymag
  • 2 db cékla (közepes)
  • 1 dl fehérbor

1. lépés

A csülköt bepácolom, előtte a bőrös részét beirdalom, de nem vágom át teljesen, mert a hús kiszárad. A páchoz használok sót, borsot, köménymagot, majoránnát, olívaolajat, amit jól bedörzsölök a csülökbe, teszek rá babérlevelet, majd két napra elteszem a hűtőbe.

2. lépés

A sütés napján öntök rá vizet, amibe morzsolok egy húsleveskockát, letakarom alumíniumfóliával, majd beteszem a csülköt a 170 ºC fokra előmelegített sütőbe, légkeverésen kb. 2 órán keresztül sütöm. Időnkét meglocsolom. A végén öntök rá sört, átkapcsolom grill fokozatra, és 200 ºC fokon pirosra sütöm.

3. lépés

Közben megpucolom a hagymát, a répát, a krumplit, a céklát darabolom, a paradicsomot, hagymát, paprikát félbe, a gombákat négybe vágom. Sózom, borsozom, s szórok rá grillezett zöldség fűszerkeveréket. A zöldségeket egy külön serpenyőben a csülök levében párolom, majd a sütőben megsütöm.

4. lépés

Amíg a csülök sül, egy serpenyőben a feldarabolt szalonnát kisütöm, szórok bele köménymagot, aprított hagymát, cukrot, karamellízálom. Ráteszem a káposztát, babérlevelet, sózom, borsozom, locsolok rá a csülök levéből, és átpirítom. A vége felé öntök hozzá fehérbort.

5. lépés

Tálalok. A csülökből vágok két szeletet, a tányérra helyezem, rakok mellé zöldségeket, s káposztát. Sört iszom hozzá.

Egy világotjárt nyugdíjas külkereskedő próbálkozásai a konyhában, kalandozásai Gastronomiában.

Értékelések

(5 / 5)

5 5 3
Értékeld a receptet!

3 személy értékelt

3 472 megtekintés

Kapcsolódó receptek:
  • Berlini sertéscsülök

  • Főtt füstölt csülök

  • Vörösboros sült csülök hagymás krumpliágyon gombapaprikással

  • Főtt csülök mustárral

  • Sörös füstölt csülök Pékné módra

Tápérték információk

1 adagra vonatkozik!

  • Energia

    963 kcal
  • Zsír

    36,1 g
  • Koleszterin

    142 mg
  • Szénhidrát

    100,5 g
  • Cukor

    20,9 g
  • Fehérje

    54,5 g