Berlini sertéscsülök

2017-02-07
  • Hány főre: 6
  • Előkészítés: 5 perc
  • Főzési/Sütési idő: 45 perc
  • Elkészítés: 50 perc

Azaz Berliner Eisbein. Hogy mi is ez? Barna sörben sült csülök, savanyított párolt káposztával, zöldborsós pürével és petrezselymes sós krumplival.

Ezeket szerezd be:

  • 75 dkg Füstölt sertéscsülök (füstölt-főtt)
  • 1 dl Sör (barna)
  • 4 közepes db Krumpli
  • 6 szál Petrezselyem
  • 25 dkg Savanyú káposzta
  • 1 tk Só (ízlés szerint)
  • 1 tk Bors (ízlés szerint)
  • 1 tk Köménymag (ízlés szerint)
  • 1 tk Cukor (ízlés szerint)
  • 1 közepes db Vöröshagyma
  • 1 gerezd Fokhagyma
  • 1 db Babérlevél
  • 1 db Chilipaprika
  • 1 dl Fehérbor
  • 15 dkg Zöldborsó
  • 1 ek Tej

1. lépés

A csülköt egy serpenyőbe teszem, locsolok rá sört, s beteszem a hőlégkeverés fokozatra, 180 °C fokra előmelegített sütőbe 30 percre. Utána átkapcsolok grillfokozatra és még 15 percig sütöm.

2. lépés

A krumplikat megpucolom, kockára vágom, s sós vízben felteszem főni.

3. lépés

Egy serpenyőben a csíkokra vágott szalonnát megsütöm, ráteszem a köménymagot, az aprított hagymát. Majd amikor a hagyma megpirult és egy kicsit karamellizálódott, hozzáadom a káposztát. Sózom, borsozom, teszek bele egy darabokra tépett babérlevelet, rávágom a chilit, s beleöntöm a bort.

4. lépés

A borsókat kevés vízben megfőzöm. Leöntöm róla a vizet, sózom, borsozom, öntök hozzá tejet, s botmixerrel pépesítem.

5. lépés

Tálaláskor teszek a tányérra két szeletet a csülökből, mellé káposztát, borsópürét és krumplit, az utóbbira vágok petrezselymet. Lehet még mustárt kínálni hozzá.

A németek kedvence, hajdan még az NDK- ban is kedvelték. Érdekes, hogy ennek az ételnek mennyi neve van, országonként, de még tartományonként is változó. Ismertebb nevei: Hachse, Haxe, Haxn, Schweinshaxe, Knöchla, Hechse, Hämmchen, Rötel, Haspel, Schweinshaxn, Knöchla, Adlerhaxe. De Ausztriában Stelze, Schwájcban Gnagi, vagy Wädli a neve.

Az elkészítésben is van különbség, szinte régiónként változik. Észak-Németországban és Lengyelországban a füstölt csülköt főzik és/vagy sütik, de Dél-Németországban, Ausztriában és Csehországban füstölés nélkül kemencében sütik, vagy grillezik. A köret is változatos, van ahol csak kenyérrel, mustárral és tormával, van ahol krumplipürével és savanyított káposztával, vagy mustárral, tormával és savanyított zöldségekkel, vagy sóskrumplival, savanyított káposztával és borsópürével körítik. No és persze Schnaps (pálinka) és Bier (sör) kíséretében fogyasztják. A sörházakban, sátrakban sramli is jár hozzá.

Nos, én egy előző bejegyzésben írt főtt füstölt csülköt használtam fel ehhez az ételhez, azzal a kis csavarral, hogy a csülköt barna sörrel locsoltam, a káposztához fehérbort öntöttem, s a sós krumplira petrezselymet szórtam.

Egy világotjárt nyugdíjas külkereskedő próbálkozásai a konyhában, kalandozásai Gastronomiában.

Értékelések

(5 / 5)

5 5 1
Értékeld a receptet!

1 személy értékelt

770 megtekintés

Kapcsolódó receptek:
  • Főtt füstölt csülök

  • Vörösboros sült csülök hagymás krumpliágyon gombapaprikással

  • Főtt csülök mustárral

  • Sörös füstölt csülök Pékné módra

  • Vörösboros csülökpörkölt

Tápérték információk

1 adagra vonatkozik!

  • Energia

    567,7 kcal
  • Zsír

    38,1 g
  • Koleszterin

    86,4 mg
  • Szénhidrát

    24,9 g
  • Cukor

    6 g
  • Fehérje

    24,8 g