Fehérboros tavaszi zöldségleves

2014-01-08
  • Hány főre: 5
  • Előkészítés: 25 perc
  • Főzési/Sütési idő: 45 perc
  • Elkészítés: 1:10 p

A tavaszi zöldségleves akkor jó, ha minél több zöldség van benne. A zöldségek ízkavalkádja párosul a baconnel, sajttal és borral. Nagyon finom lett!

Ezeket szerezd be:

  • 3 szelet bacon
  • extraszűz olívaolaj
  • 10 db zöldspárga
  • 2 db újhagyma (zöldjével)
  • 0.5 db póréhagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 0.5 db sárgarépa
  • 0.5 db fehérrépa
  • 1 db krumpli
  • 1 szelet karalábé
  • 1 szelet zellergumó
  • 2 rózsa karfiol (levéllel)
  • 5 levél medvehagyma
  • 0.5 db csípős hegyes paprika
  • 2 db chilipaprika
  • 1 db paradicsom
  • 2 db csiperkegomba
  • 0.5 db csokor petrezselyem
  • 4 db zellerlevél
  • 10 dkg zöldborsó
  • 10 dkg zöldbab
  • 3 db kelkáposztalevél
  • 1 db marhahúsleves-kocka
  • kakukkfű (ízlés szerint)
  • só (ízlés szerint)
  • őrölt fekete bors (ízlés szerint)
  • őrölt pirospaprika (ízlés szerint)
  • 1-2 evőkanál liszt
  • 10 dkg sajt
  • 50 dkg sült hagyma (Röstzwiebeln)
  • 1 dl fehérbor (Rajnai rizling)

1. Lépés

A zöldségeket előkészítem, a hagymákat, répát, petrezselyemgyökeret, paprikát karikára, a karalábét, zellert, krumplit kockára vágom, a leveleket darabolom, a paradicsomot nyolcadolom, a spárga végét levágom, majd harmadolom, a gombát szeletelem, a petrezselyem és zellerleveleket aprítom. A sajtot lereszelem.

2. Lépés

Egy lábasban olívaolajon a szeletelt bacont megpirítom, majd kiveszem és félreteszem. A zsiradékra ráteszem a zöldségeket a spárga, gomba és a levelek kivételével, beledobok 3 ág kakukkfüvet is. Együtt dinsztelem, fűszerezem, majd szórok rá lisztet, felengedem vízzel, belemorzsolom a leveskockát. Főzöm.

3. Lépés

Amikor már félig megfőtt, hozzáadom a többi zöldséget is. A főzés vége felé rávágom a medvehagymát, petrezselyem és zellerlevelet, s öntök hozzá fehérbort. Megkóstolom, ha kell még utánfűszerezek.

4. Lépés

Tálalok. Egy mélytányérba szedek a levesből, szórok rá reszelt sajtot, sült baconszalonnát, és sült hagymát.

Egy világotjárt nyugdíjas külkereskedő próbálkozásai a konyhában, kalandozásai Gastronomiában.

Értékelések

(5 / 5)

5 5 1
Értékeld a receptet!

1 személy értékelt

2 336 megtekintés

Kapcsolódó receptek:
  • Zöldséges spárgaleves

  • Erdélyi tárkonyos-medvehagymás zöldségleves

  • Kertészlány leves

  • Medvehagymás zöldségleves mozzarellával

  • Mexikói zöldségleves füstölt sajttal

Tápérték információk

1 adagra vonatkozik!

  • Energia

    320 kcal
  • Zsír

    19,3 g
  • Koleszterin

    34 mg
  • Szénhidrát

    22,5 g
  • Cukor

    4,2 g
  • Fehérje

    13,2 g