Zöldséges darált hússal töltött karalábé

2014-03-19
  • Hány főre: 2
  • Előkészítés: 15 perc
  • Főzési/Sütési idő: 1:30 p
  • Elkészítés: 1:45 p

Zöldséges darált húsos töltött karalábét készítettem, amit fehérborral locsoltam és tejföllel és sajttal tálaltam.

Ezeket szerezd be:

  • 2 db zöld újkaralábé (levelestül)
  • 10 dkg darált hús (sertés)
  • 1 db óriási csiperkegomba
  • 0.5 db vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 db chilipaprika
  • 0.5 db hegyes csípős zöldpaprika
  • 1 db paradicsom
  • 1 db tojás
  • 0.5 pohár tejföl
  • 1 dl fehérbor
  • 1 szál petrezselyem
  • 2 db korianderlevél
  • só (ízlés szerint)
  • őrölt fekete bors (ízlés szerint)
  • őrölt pirospaprika (ízlés szerint)
  • kakukkfű (ízlés szerint)
  • vegeta (ízlés szerint)
  • 1 db marhahúsleves-kocka
  • olívaolaj
  • chiliszósz (ízlés szerint)
  • 60 g rizs (előfőzött)

1. Lépés

A rizst megfőzöm.

2. Lépés

A karalábék leveleit levágom, a gyökér felőli résznél egy szeletet levágok, a sapkáját is levágom, a belsejét kivájom. A forgácsokat darabolom, a szárakat, s leveleket szeletelem. A gomba törzsét eltávolítom. A hagymákat, paprikákat, paradicsomot, zöldeket aprítom.

3. Lépés

A karalábékat beállítom egy lábasba, öntök rá vizet, sózom, borsozom, szórok bele vegetát, morzsolok bele marhahúsleves-kockát, s legalább 1 óráig főzöm.

4. Lépés

Serpenyőben kevés olívaolajon a hagymákat megdinsztelem.

5. Lépés

Hozzáadom a darált húst, majd a paprikát, végül a paradicsomot, s az aprított gombatörzset, együtt dinsztelem.

6. Lépés

Átteszem egy keverőtálba, beleütöm a tojást, a zöldeket, a főtt rizst, fűszerezem, összekeverem.

7. Lépés

Amikor a karalábé már majdnem puha, átteszem egy serpenyőbe, megtöltöm a töltelékkel, melléteszem a karalábé forgácsokat és darabolt szárakat, a kimaradt töltelékből gombócokat formálok, s 180 °C fokon hőlégkeverésen párolom, sütöm. Közben a sajtot lereszelem.

8. Lépés

Amikor a hús megsült, kiveszem a karalábékat és gombócokat, a lébe szórok lisztet, teszek bele tejfölt, öntök bele bort, összekeverem, s visszahelyezem a karalábékat és gombócokat. Kanalazok rájuk tejfölt, megszórom a reszelt sajttal, s visszateszem a sütőbe, s ezúttal grill fokozaton, 200 °C fokon készre sütöm.

9. Lépés

Tálaláskor a tányér közepére helyezek egy karalábét, két húsgombócot, s merek mellé a szaftból. Koriander-levéllel díszítem.

Egy világotjárt nyugdíjas külkereskedő próbálkozásai a konyhában, kalandozásai Gastronomiában.

Értékelések

(5 / 5)

5 5 2
Értékeld a receptet!

2 személy értékelt

2 447 megtekintés

Kapcsolódó receptek:
  • Kacsamájpástétommal töltött karalábé tejfölös szószban

  • Töltött karalábé tejfölösen és sajtosan

  • Fehérboros-tejszínes töltött karalábé

  • Paradicsomos töltött karalábélevél

Tápérték információk

1 adagra vonatkozik!

  • Energia

    485 kcal
  • Zsír

    21,3 g
  • Koleszterin

    96 mg
  • Szénhidrát

    46,6 g
  • Cukor

    9 g
  • Fehérje

    20,5 g