Vörösboros lencsegulyás füstölt tarjával és kolbásszal

2015-02-12
  • Hány főre: 4
  • Előkészítés: 20 perc
  • Főzési/Sütési idő: 50 perc
  • Elkészítés: 1:10 p

Mert nem csak babgulyás van. Finom vörösboros lencsegulyás füstölt tarjával, kolbásszal és nokedlivel.

Ezeket szerezd be:

  • 20 dkg lencse
  • 1 db kisebb vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 db sárgarépa
  • 1 db fehérrépa
  • 1 szelet karalábé
  • 1 szelet zellergumó
  • 5 szál zellerlevél
  • 5 szál petrezselyem
  • 1 db paradicsom
  • 0.5 db csípős hegyespaprika
  • 2 db chilipaprika
  • 1 db babérlevél
  • 5 dkg szalonna (kolozsvári)
  • 10 dkg füstölt-főtt tarja
  • 20 dkg kolbász (csabai)
  • olívaolaj
  • 0.5 db citrom
  • 2 dl tejföl
  • 1 evőkanál liszt
  • 1 dl vörösbor
  • só (ízlés szerint)
  • őrölt fekete bors (ízlés szerint)
  • őrölt pirospaprika (ízlés szerint)
  • köménymag (ízlés szerint)
  • - : : Nokedlihoz : : -
  • 1 db tojás
  • 3-4 evőkanál liszt
  • 2 evőkanál víz
  • 1 csipet só

1. Lépés

A lencsét előző este kiválogatom, megmosom, majd beáztatom. Másnap a hagymákat aprítom, a répát, a gyökeret, a paprikát, paradicsomot karikázom, a karalábét és a zellert darabolom, a zeller és petrezselyemlevelet aprítom.

2. Lépés

A kolozsvári szalonnát kevés olajon megpirítom. Ennek zsírjában megdinsztelem előbb a hagymát, majd a zöldségeket. Ráöntöm a lencsét az áztató vizével, s még öntök hozzá. Belerakom a babérlevelet, fűszerezem.

3. Lépés

Kockára vágom a tarját, s felkarikázom a kolbászt. Összekeverem a nokedli tésztáját.

4. Lépés

45 perc főzés után beleöntöm a bort, facsarok bele citromot, szórok rá egy kanálnyi lisztet, s belekeverek másfél dl tejfölt. Végül beleszaggatom a nokedlit.

5. Lépés

Tálaláskor teszek rá tejfölt és petrezselyemlevelet.

Egy világotjárt nyugdíjas külkereskedő próbálkozásai a konyhában, kalandozásai Gastronomiában.

Értékelések

(5 / 5)

5 5 1
Értékeld a receptet!

1 személy értékelt

1 476 megtekintés

Kapcsolódó receptek:
  • Újévi vörösboros lencseleves

  • Vörös lencse leves

  • Tejes, tejfölös lencseleves virslivel

  • Trujillói lencseleves

  • Lencseleves burgonyával

Tápérték információk

1 adagra vonatkozik!

  • Energia

    607 kcal
  • Zsír

    42,1 g
  • Koleszterin

    132 mg
  • Szénhidrát

    28,4 g
  • Cukor

    70 g
  • Fehérje

    26,3 g