Vörösboros lencsegulyás füstölt tarjával és kolbásszal
2015-02-12- Típus: Lencseleves receptek
- Nemzetiség: Hungarikum
- Nehézség: Könnyű
- Hány főre: 4
- Előkészítés: 20 perc
- Főzési/Sütési idő: 50 perc
- Elkészítés: 1:10 p
Mert nem csak babgulyás van. Finom vörösboros lencsegulyás füstölt tarjával, kolbásszal és nokedlivel.
Ezeket szerezd be:
- 20 dkg lencse
- 1 db kisebb vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 db sárgarépa
- 1 db fehérrépa
- 1 szelet karalábé
- 1 szelet zellergumó
- 5 szál zellerlevél
- 5 szál petrezselyem
- 1 db paradicsom
- 0.5 db csípős hegyespaprika
- 2 db chilipaprika
- 1 db babérlevél
- 5 dkg szalonna (kolozsvári)
- 10 dkg füstölt-főtt tarja
- 20 dkg kolbász (csabai)
- olívaolaj
- 0.5 db citrom
- 2 dl tejföl
- 1 evőkanál liszt
- 1 dl vörösbor
- só (ízlés szerint)
- őrölt fekete bors (ízlés szerint)
- őrölt pirospaprika (ízlés szerint)
- köménymag (ízlés szerint)
- - : : Nokedlihoz : : -
- 1 db tojás
- 3-4 evőkanál liszt
- 2 evőkanál víz
- 1 csipet só
1. Lépés
A lencsét előző este kiválogatom, megmosom, majd beáztatom. Másnap a hagymákat aprítom, a répát, a gyökeret, a paprikát, paradicsomot karikázom, a karalábét és a zellert darabolom, a zeller és petrezselyemlevelet aprítom.
2. Lépés
A kolozsvári szalonnát kevés olajon megpirítom. Ennek zsírjában megdinsztelem előbb a hagymát, majd a zöldségeket. Ráöntöm a lencsét az áztató vizével, s még öntök hozzá. Belerakom a babérlevelet, fűszerezem.
3. Lépés
Kockára vágom a tarját, s felkarikázom a kolbászt. Összekeverem a nokedli tésztáját.
4. Lépés
45 perc főzés után beleöntöm a bort, facsarok bele citromot, szórok rá egy kanálnyi lisztet, s belekeverek másfél dl tejfölt. Végül beleszaggatom a nokedlit.
5. Lépés
Tálaláskor teszek rá tejfölt és petrezselyemlevelet.
Értékelések
(5 / 5)
1 személy értékelt
2 993 megtekintés
Kapcsolódó receptek:
Tápérték információk
1 adagra vonatkozik!
-
Energia
607 kcal -
Zsír
42,1 g -
Koleszterin
132 mg -
Szénhidrát
28,4 g -
Cukor
70 g -
Fehérje
26,3 g