Újévi vörösboros lencseleves
2015-12-02- Típus: Lencseleves receptek
- Nemzetiség: Hungarikum
- Nehézség: Könnyű
- Hány főre: 4
- Előkészítés: 10 perc
- Főzési/Sütési idő: 3:0 p
- Elkészítés: 3:10 p
Újévkor kötelező lencsét enni, hacsak nem akarunk szegények lenni egész évben.
Ezeket szerezd be:
- 1 bögre lencse
- 1 db vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 3 db sárgarépa
- 1 szelet zellergumó
- 2 db babérlevél
- 1 dl vörösbor
- 1 dl tejföl
- olívaolaj
- 1 db leveskocka (zöldségleves)
- őrölt fekete bors (ízlés szerint)
- őrölt pirospaprika (ízlés szerint)
- 0.5 db citrom
- 1 csapott ek liszt
- 1,2 kg füstölt csülök
- 10 dkg füstölt parasztkolbász
- 8 dl-1l víz
- só (ízlés szerint)
1. lépés
A lencsét és a csülköt előző este beáztatom.
2. lépés
Másnap reggel a csülköt felteszem főni.
3. lépés
Dél felé egy lábasban olajon megpirítom az apróra vágott hagymákat, hozzáadom az ujjnyira vágott répát, kockázott zellert, a lencsét, felöntöm vízzel. Beleteszem a babérlevelet, a leveskockát, fűszerezem (a sóval óvatosan kell bánni, hiszen a csülök, a kolbász és a leveskocka is sós!), s addig főzöm, míg meg nem puhul a lencse. Ekkor csavarok bele citromot, s öntök bele vörösbort, szórok rá lisztet, összekeverem, felforralom.
4. lépés
Közben a csülök is megfőtt. Kicsontozom, feldarabolom, s a főzővízével a lencséhez öntöm. Belerakom a felkarikázott kolbászt is. Még egyszer felforralom.
5. lépés
Tálaláskor merek a tányérba levest, s teszek rá három kanál tejfölt.
Értékelések
(5 / 5)
1 személy értékelt
3 289 megtekintés
Kapcsolódó receptek:
Tápérték információk
1 adagra vonatkozik!
-
Energia
1052 kcal -
Zsír
48,3 g -
Koleszterin
306 mg -
Szénhidrát
42,4 g -
Cukor
5,3 g -
Fehérje
103,9 g