Újévi vörösboros lencseleves

2015-12-02
  • Hány főre: 4
  • Előkészítés: 10 perc
  • Főzési/Sütési idő: 3:0 p
  • Elkészítés: 3:10 p

Újévkor kötelező lencsét enni, hacsak nem akarunk szegények lenni egész évben.

Ezeket szerezd be:

  • 1 bögre lencse
  • 1 db vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3 db sárgarépa
  • 1 szelet zellergumó
  • 2 db babérlevél
  • 1 dl vörösbor
  • 1 dl tejföl
  • olívaolaj
  • 1 db leveskocka (zöldségleves)
  • őrölt fekete bors (ízlés szerint)
  • őrölt pirospaprika (ízlés szerint)
  • 0.5 db citrom
  • 1 csapott ek liszt
  • 1,2 kg füstölt csülök
  • 10 dkg füstölt parasztkolbász
  • 8 dl-1l víz
  • só (ízlés szerint)

1. lépés

A lencsét és a csülköt előző este beáztatom.

2. lépés

Másnap reggel a csülköt felteszem főni.

3. lépés

Dél felé egy lábasban olajon megpirítom az apróra vágott hagymákat, hozzáadom az ujjnyira vágott répát, kockázott zellert, a lencsét, felöntöm vízzel. Beleteszem a babérlevelet, a leveskockát, fűszerezem (a sóval óvatosan kell bánni, hiszen a csülök, a kolbász és a leveskocka is sós!), s addig főzöm, míg meg nem puhul a lencse. Ekkor csavarok bele citromot, s öntök bele vörösbort, szórok rá lisztet, összekeverem, felforralom.

4. lépés

Közben a csülök is megfőtt. Kicsontozom, feldarabolom, s a főzővízével a lencséhez öntöm. Belerakom a felkarikázott kolbászt is. Még egyszer felforralom.

5. lépés

Tálaláskor merek a tányérba levest, s teszek rá három kanál tejfölt.

Egy világotjárt nyugdíjas külkereskedő próbálkozásai a konyhában, kalandozásai Gastronomiában.

Értékelések

(5 / 5)

5 5 1
Értékeld a receptet!

1 személy értékelt

1 429 megtekintés

Kapcsolódó receptek:
  • Vörösboros lencsegulyás füstölt tarjával és kolbásszal

  • Vörös lencse leves

  • Tejes, tejfölös lencseleves virslivel

  • Trujillói lencseleves

  • Lencseleves burgonyával

Tápérték információk

1 adagra vonatkozik!

  • Energia

    1052 kcal
  • Zsír

    48,3 g
  • Koleszterin

    306 mg
  • Szénhidrát

    42,4 g
  • Cukor

    5,3 g
  • Fehérje

    103,9 g