Salmorejo

2014-04-07
  • Hány főre: 1
  • Előkészítés: 20 perc
  • Főzési/Sütési idő: 0 perc
  • Elkészítés: 20 perc

Azaz andalúz hideg paradicsomleves. A Salmorejo tulajdonképpen a Gazpacho rokona, vagy még inkább testvére. Főzés nélkül készül, főleg paradicsomból és kenyérbélből. A tetejére kerülhet tükörtojás, vagy főtt tojás, de lehet rátenni sonkát is. Én most az utóbbi verziót készítettem el. Kiváló hűsítő, ugyanakkor laktató étel kánikulában.

Ezeket szerezd be:

  • 4 db paradicsom
  • 1 dl paradicsomlé
  • 0.5 db zsemle vagy kenyérbél (szikkadt)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 db chilipaprika
  • 1 db csípős hegyes zöldpaprika
  • bazsalikom (ízlés szerint)
  • 1 evőkanál borecet
  • só (ízlés szerint)
  • őrölt fekete bors (ízlés szerint)
  • őrölt pirospaprika (ízlés szerint)
  • chiliszósz (ízlés szerint)
  • olívaolaj
  • 1 db tojás
  • 1 szelet sonka

1. Lépés

A tojást keményre főzöm.

2. Lépés

A sonkából egy szeletet vágok. A többi összetevőt darabolom, egy keverőedénybe teszem.

3. Lépés

Öntök rá kevés paradicsomlevet, borecetet, chiliszószt, fűszerezem.

4. Lépés

Hagyom állni a hűtőben, a tojással együtt.

5. Lépés

Majd botmixerrel elkeverem, közben csorgatom bele az olívaolajat. Visszateszem a hűtőbe.

6. Lépés

Tálaláskor ráteszem a tojást (lehet félbevágva, vagy darabolva) és a sonkát.

Egy világotjárt nyugdíjas külkereskedő próbálkozásai a konyhában, kalandozásai Gastronomiában.

Értékelések

(5 / 5)

5 5 2
Értékeld a receptet!

2 személy értékelt

1 071 megtekintés

Kapcsolódó receptek:
  • Paradicsomleves kuszkusszal

  • Mexikói paradicsomleves

  • Peperonata levesesen gombás tortellinivel

  • Zuppa di pomodoro con tortellini e basalico

  • Gyors paradicsomleves

Tápérték információk

1 adagra vonatkozik!

  • Energia

    338 kcal
  • Zsír

    15,8 g
  • Koleszterin

    180 mg
  • Szénhidrát

    54,6 g
  • Cukor

    16,3 g
  • Fehérje

    17,1 g