Igazi frankfurti leves (Frankfurter Grüne Suppe)

2013-08-06
Igazi frankfurti leves (Frankfurter Grüne Suppe)
  • Hány főre: 2-4
  • Előkészítés: 10 perc
  • Főzési/Sütési idő: 40 perc
  • Elkészítés: 50 perc

Mi, magyarok a frankfurti leves alatt egy kelkáposztából főzött leves értünk, virslivel. Megvallom, én is kedvelem ezt a levest sok borssal, paprikával, köménymaggal, s frankfurti virslivel. Nos, a németek a Frankfurter Suppe-ként nem igazán ezt értik. Náluk ez a leves igazándiból nem is létezik. (Létezik ugyan kelkáposzta leves, amibe akár virsli is kerülhet, de ez nem azonos a mi Frankfurti levesünkkel.) A Frankfurter Suppe, vagy Frankfurter Gemüsesuppe, Frankfurter Grüne Suppe, Frankfurter Kräutersuppe tulajdonképpen egy gazdag zöldségleves, különféle zöldségekkel: (Gemüsegrün) petrezselyem, zellerlevél, snidling, turbolya, sóska, kapor, borágo, zsázsa, tárkony, citromfű, kisvérfű, melyhez jöhet még répa, zellergyökér, krumpli, hagyma, poréhagyma, fokhagyma stb. Előfordul, hogy tesznek bele kelkáposztát, karfiolt. De készítik ezt a levest más zöldségből is, például lencséből. Fűszerként a bors mellett időnként, a sokaknak bizarrnak tűnő szerecsendiót, citromlevet is használnak.
Betétként felhasználnak frankfurti, vagy bécsi virslit, de készítik ezt a levest húsgombóccal, hússzelettel (disznó, pulyka stb.) is.

Az elmúlt kb. 45 év alatt számtalanszor voltam Németországban (Frankfurtban is), de a mi “frankfurti leves”-ünkkel még sohasem találkoztam.

Nos, én most a virslis változatát főztem meg a Frankfurter Grüne Suppe-nek, melyből azért.- bár én szeretem a legkülönbözőbb zöldségeket, fűszereket – néhányat kihagytam (részben azért, mert nem volt itthon).

Ezeket szerezd be:

  • 3 db sárgarépa
  • 1 db fehérrépa
  • 1 db kisebb zellergyökér
  • 1 db nagy krumpli
  • 1/4 kelkáposzta
  • 1/2 karalábé
  • 1 rózsa brokkoli
  • 3 db csiperke gomba
  • karalábé levél
  • zeller levél
  • petrezselyem levél
  • brokkoli levél
  • kapor
  • 1 db vöröshagyma
  • 1 szál újhagyma zöldjével
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 db csípős hegyes zöldpaprika
  • 1 db paradicsom
  • 2 db chili paprika
  • füstölt szalonna
  • 1 db tyúkhúsleves kocka
  • só, őrölt fekete bors
  • őrölt piros paprika
  • köménymag
  • citrom
  • liszt
  • fehérbor (muskotály)
  • 5 szál frankfurti virsli
  • tejföl

1. Lépés

A leveles zöldségeket, hagymákat apróra, a többit kockára vágom, illetve szeletelem. Egy serpenyőben olajon megsütöm a feldarabolt szalonnát . Ebben megdinsztelem a hagymát , majd ráteszem a zöldségeket /a szalonna héját), fűszerezem, szórok rá lisztet, feleresztem vízzel, beleteszem a tyúkhúsleves kockát, s megfőzöm.

2. Lépés

A végén öntök hozzá fehérbort, s beleteszem a karikára vágott virsliket. Tálaláskor teszek rá tejfölt. Lehet díszíteni petrezselyem és/vagy zeller levéllel.

 

 

Egy világotjárt nyugdíjas külkereskedő próbálkozásai a konyhában, kalandozásai Gastronomiában.

Értékelések

(5 / 5)

5 5 1
Értékeld a receptet!

1 személy értékelt

2,425 megtekintés

Kapcsolódó receptek:
  • Kertészlány leves

    Kertészlány leves

  • Medvehagymás zöldségleves mozzarellával

    Medvehagymás zöldségleves mozzarellával

  • Fehérboros gombás káposztaleves sült pörccel

    Fehérboros gombás káposztaleves sült pörccel

  • Mexikói zöldségleves füstölt sajttal

    Mexikói zöldségleves füstölt sajttal

  • Mexikói zöldségleves tortillával és tequilával

    Mexikói zöldségleves tortillával és tequilával

Tápérték információk

1 adagra vonatkozik!

  • Energia

    429 kcal
  • Zsír

    22.8g
  • Szénhidrát

    40.1g
  • Fehérje

    14g