Rakott karalábé gazdagon

2014-02-05
  • Hány főre: 3
  • Előkészítés: 25 perc
  • Főzési/Sütési idő: 50 perc
  • Elkészítés: 1:15 p

Volt itthon karalábé és egy kis darált hús. Rakott karalábét készítettem jó gazdagon. Gyorsan el is fogyott.

Ezeket szerezd be:

  • 1 db karalábé (zöldjével)
  • 20 db nagy karalábélevél
  • 2 db vastag szelet szalonna (császár)
  • 1 db vastag szelet füstölt sonka
  • 150 g füstölt csípős kolbász
  • olívaolaj
  • só (ízlés szerint)
  • őrölt fekete bors (ízlés szerint)
  • őrölt pirospaprika (ízlés szerint)
  • 400 g tejföl
  • 1 dl tej
  • 1 dl tejszín
  • 100 g füstölt sajt
  • 1 dl fehérbor
  • 2 db korianderlevél
  • -- :: A töltelékhez: :: --
  • 1 db nagyobb vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 15 dkg darálthús (marha-sertés)
  • 0.5 bögre rizs
  • 1 db nagyobb csiperkegomba
  • 1 db tojás
  • 1 db chilipaprika
  • 1 db cseresznyepaprika
  • 2 szál petrezselyem
  • só (ízlés szerint)
  • őrölt fekete bors (ízlés szerint)
  • őrölt csípős pirospaprika (ízlés szerint)
  • kakukkfű (ízlés szerint)
  • vegeta (ízlés szerint)

1. Lépés

A rizst félig megfőzöm.

2. Lépés

Elkészítem a tölteléket. A hagymákat, chili- és paradicsompaprikákat, s a gombát aprítom. Olajon a hagymákat dinsztelem, a darált húst megpörkölöm, hozzáadom a gombát is, fűszerezem. Beleteszem egy keverőtálba, hozzáadom a rizst, az aprított petrezselymet, ráütöm a tojást, jól összekeverem.

3. Lépés

A karalábét megpucolom, aprítom, a leveleket, szárakat jól megmosom, azokat is aprítom. A leveleket megmosom. (Aki akarja, előfőzheti.)

4. Lépés

A császárszalonnát és a sonkát kevés olívaolajon megsütöm. A kolbász héját leszedem, szeletelem.

5. Lépés

Egy nagy serpenyőbe öntök kevés olívaolajat, valamint a szalonna és sonka zsírját. Belerakok a levelekből, majd a töltelékből, a karalábé-kockákból, s a szalonnából, sonkából, fűszerezem. Jön újabb réteg levél és töltelék, valamint az egyebek: a kolbász, s a fűszerek.

6. Lépés

A végén öntök rá tejet, főzőtejszínt, s fehérbort, rákanalazom a tejfölt, szórok rá pirospaprikát, letakarom alufóliával, s beteszem a 180 °C fokra előmelegített sütőbe légkeverésen.

7. Lépés

Amikor 30-40 perc után megsült, leveszem a fóliát, s rászórom a közben lereszelt füstölt sajtot. Átkapcsolok grill fokozatra, s minimum 10 percig tovább sütöm.

8. Lépés

Tálaláskor vágok egy kockát, a tányérra helyezem, locsolok rá chiliszószt és rakok rá egy koriander levelet.

Egy világotjárt nyugdíjas külkereskedő próbálkozásai a konyhában, kalandozásai Gastronomiában.

Értékelések

(5 / 5)

5 5 1
Értékeld a receptet!

1 személy értékelt

1,017 megtekintés

Kapcsolódó receptek:
  • Rakott brokkoli gazdagon

  • Rakott cukkini sonkával

  • Rakott karalábé

  • Rakott krumpli-brokkoli kolbászos karajjal

  • Sült spárga sonkával medvehagymás ágyon

Tápérték információk

1 adagra vonatkozik!

  • Energia

    1123 kcal
  • Zsír

    75,5 g
  • Koleszterin

    267 mg
  • Szénhidrát

    52,4 g
  • Cukor

    9 g
  • Fehérje

    54,2 g