Fűszeres húsgolyó gombamártással

2015-06-03
  • Hány főre: 2
  • Előkészítés: 20 perc
  • Főzési/Sütési idő: 20 perc
  • Elkészítés: 40 perc

Egyszerű, bő fél óra alatt elkészíthető, és még a hétvégi asztalon is megállja a helyét.

Ezeket szerezd be:

  • 25 dkg darált hús (sertés, v. csirkemell, pulykamell)
  • 1 vöröshagyma (kisebb)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • só, bors
  • 3-4 ek zsemlemorzsa
  • bazsalikom (ízlés szerint)
  • 1 db tojás
  • 2 ek rizsolaj (v. étolaj)
  • Gombamártás hozzávalói:
  • 25 dkg csiperkegomba
  • 1 db vöröshagyma (kisebb)
  • 1 dl fehérbor
  • 2 dl főzőtejszín
  • só, bors
  • 2 tk kukoricaliszt

1. Lépés

A vöröshagymát, a fokhagymát, és a bazsalikomot vágjuk fel apróra. A darált húshoz adjuk hozzá az apróra vágott hagymát, a bazsalikomot, majd ízlés szerint sózzuk, és szórjuk meg őrölt borssal.

2. Lépés

Gyúrjuk alaposan össze, és ha szükséges fűszerezzünk utána. Ezután adjuk hozzá az egész tojást, és összegyúrás közben annyi zsemlemorzsát, hogy formázható masszát kapjunk. Ezután az összegyúrt masszából, vizes kézzel, formázzunk kisebb golyókat.

3. Lépés

Egy serpenyőbe hevítsük fel az olajat, és tegyük bele a húsgolyókat, majd a lángot mérsékelve, süssük szép pirosra. Ezután a megsült golyókat szedjük ki az olajból, és tegyük félre.

4. Lépés

A gombamártáshoz a vöröshagymát vágjuk fel apróra, a gombát szeleteljük fel ízlés szerint. A húsgolyók sütésénél visszamaradt zsiradékot hevítsük fel, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát és pároljuk üvegesre.

5. Lépés

Ezután adjuk hozzá a felszeletelt gombát, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és pároljuk pár percig, majd öntsük fel a borral. Ezután tegyük bele az előzőleg pirosra sütött húsgolyókat, és félig lefedve, főzzük pár percig.

6. Lépés

A főzőtejszínt keverjük simára a kukoricaliszttel, majd öntsük rá a gombás húsgolyókra. Ezután óvatosan kevergetve addig főzzük, hogy a szaft kellően besűrűsödjön.

7. Lépés

Közben ízlés szerint készítsük el a köretet is. Én spagetti tésztát főztem ki, de ízlés szerint rizzsel, esetleg krumplipürével is tálalhatjuk.

8. Lépés

Tálaláskor halmozzuk a kifőtt tésztát a tányérra, majd kanalazzuk rá a húsgolyókat a gombamártással, és úgy kínáljuk.

Az ételek elkészítéséhez nem csak megfelelő alapanyagokra, de teljes odaadásra is szükség van.

Értékelések

(5 / 5)

5 5 1
Értékeld a receptet!

1 személy értékelt

1 325 megtekintés

Kapcsolódó receptek:
  • Fusilli kolbászos lecsóval

  • Gombás-tejszínes metélt

  • Olasz tejszínes csirkés tészta

  • Sonkás tészta reszelt sajttal

  • Bolognai zabkorpa palacsintából

Tápérték információk

1 adagra vonatkozik!

  • Energia

    565 kcal
  • Zsír

    18.4g
  • Szénhidrát

    41g
  • Fehérje

    56.3g
  • Koleszterin

    234mg
  • Cukor

    16.9g