Fehérboros-tejfölös székelykáposzta oldalassal és húsgombóccal

2016-06-13
  • Hány főre: 4
  • Előkészítés: 15 perc
  • Főzési/Sütési idő: 1:30 p
  • Elkészítés: 1:45 p

Fehérboros székelykáposzta finom oldalassal, füstölt tarjával, húsgombóccal, kolbásszal és szalonnával, jó tejfölösen.

Ezeket szerezd be:

  • Káposztához:
  • 4 szelet Kolozsvári szalonna
  • 100 g Sertésoldalas
  • 100 g Füstölt tarja
  • 500 g Savanyú káposzta
  • 100 g Lángolt kolbász
  • 1 db Vöröshagyma
  • 1 ek Sertészsír
  • 1 gerezd Fokhagyma
  • 1 db Chilipaprika
  • 1 kiskanál Só
  • 1 kiskanál Bors
  • 1 kiskanál Pirospaprika (csípős, ízlés szerint)
  • 1 kiskanál Őrölt fűszerkömény
  • 1 kiskanál Kakukkfű
  • 1 kiskanál Majoranna
  • 1 db Babérlevél
  • 1 dl Fehérbor
  • 200 g Tejföl
  • 1 kiskanál Chiliszósz
  • 5 dl Víz
  • Gombóchoz:
  • 10 dkg Darált sertéshús
  • 0.5 bögre Rizs
  • 1 db Tojás
  • 1 kiskanál Bors
  • 1 kiskanál Só

1. lépés

Egy fazékban a zsíron megsütöm a szalonnát, félreteszem. A hagymát aprítom, a húst kockára vágom.

2. lépés

Elkészítem a gombócokat a darált húsból, rizsből, tojásból, fűszerezem.

3. lépés

A fazékba rakok 1 sor káposztát, majd hagymát, erre húst, majd megint káposztát, erre jönnek a gombócok, a felszeletelt kolbász. Rétegenként fűszerezem.

4. lépés

Szórok rá egy kevés lisztet, majd zárom káposztával. A tetejét megszórom paprikával, öntök rá annyi vízet, hogy ellepje. Lassú tűzön megfőzöm.

5. lépés

Amikor megfőtt öntök bele fehérbort és keverek bele tejfölt. Felforralom.

6. lépés

Tálaláskor kanalazok még rá tejfölt, teszek rá sült szalonnát, s meglocsolom chiliszósszal.

Egy világotjárt nyugdíjas külkereskedő próbálkozásai a konyhában, kalandozásai Gastronomiában.

Értékelések

(5 / 5)

5 5 3
Értékeld a receptet!

3 személy értékelt

1 631 megtekintés

Kapcsolódó receptek:
  • Székelykáposzta fejhússal

Tápérték információk

1 adagra vonatkozik!

  • Energia

    656,69 kcal
  • Zsír

    41,98 g
  • Koleszterin

    152,25 mg
  • Szénhidrát

    39,44 g
  • Cukor

    6,92 g
  • Fehérje

    28,18 g