Székelykáposzta fejhússal
2012-10-28- Típus: Székelykáposzta receptek
- Nemzetiség: Hungarikum
- Nehézség: Haladó
- Hány főre: 4
- Előkészítés: 30 perc
- Főzési/Sütési idő: 1:30 p
- Elkészítés: 2:0 p
Szeretjük a székelykáposztát. Jó sok kenyérrel, tejfölösen.. nyámi! A székelykáposztát most az olcsóbb fejhússal készítettük el.
Ezeket szerezd be:
- 1,5 kg Sertésfej
- 80 dkg Savanyú káposzta
- 1 db nagyobb Vöröshagyma
- 2 gerezd Fokhagyma
- 2 dl Tejföl
- Csipetnyi Majoránna
- Késhegyni őrölt Köménymag
- Késhegyni Pirospaprika
- Só
Ha hentesnél vásárolunk, akkor kérjük meg, hogy a csontosabb részeket kisebb darabokra vágja. Előkészületként aki nem szereti a székelykáposztában a csontot, az csontozza ki most vagy amikor a húst félpuhára pároltuk (ekkor könnyebb).
1. lépés
A húsról lefejtünk körülbelül 10 dkg zsírosabb részt, majd ahogy azt forró edényben kiolvasztottuk, az apróra vágott vöröshagymát üvegesre pirítjuk rajta.
2. lépés
Ezután beletesszük a feldarabolt sertésfejet, közben pirospaprikával megfűszerezzük és egy kevés vízzel felöntjük. A célunk az, hogy a húst félpuhára pároljuk. Ahogy elértük ezt az állapotot (most lehet kicsontozni), a savanyú káposztával jó alaposan összekeverjük és majoránnával, kicsire vágott fokhagymával és köménymaggal fűszerezzük. Sóznunk elvileg nem kell, mert a savanyú káposzta már alapból sós.
3. lépés
Fűszerezések után felöntjük annyi forró vízzel, hogy ellepje, majd szép lassú tűzön főzzük tovább. Akkor lesz jó, amikor a káposzta és a hús már jó puha. Ha puha lett, akkor egy edényben összekeverjük a tejfölt a liszttel, majd simára keverjük. Ezzel a lendülettel a káposztát behabarjuk ezzel és még néhány percig forraljuk tovább.
Értékelések
(4.3 / 5)
4 személy értékelt
4 699 megtekintés
Tápérték információk
1 adagra vonatkozik!
-
Energia
678 kcal -
Összes Zsír
22,2 g -
Koleszterin
292 mg -
Szénhidrát
14 g -
Cukor
4,9 g -
Fehérje
101,9 g