Articsóka krémleves

2012-04-02
  • Hány főre: 4-5
  • Előkészítés: 25 perc
  • Főzési/Sütési idő: 60 perc
  • Elkészítés: 1:25 p

Először egy szakácskönyvben találkoztam az articsókával, azelőtt még sosem ismertem a növényt és úgy gondoltam, ideje megismerkedni vele. A növény maga nagyon mókás kinézetű, de nem kell megijedni, mert az elkészítése egyszerű. A recept a családnak nagyon bevált, hasonlóképpen, mint az összes krémleves. Könnyű és nagyon finom, krémes állagú előétel.

Ezeket szerezd be:

  • 5 nagy articsóka
  • 7 evőkanál vaj
  • 1 közepes méretű póréhagyma
  • 4-5 db újkrumpli
  • 6 gerezd fokhagyma
  • 1/2 csésze apróra vágott mogyoróhagyma
  • 2-2,5 l zöldség vagy csirke alaplé
  • 2 babérlevél
  • 2 szál kakukkfű
  • 4 szál petrezselyem
  • 1/4 teáskanál fekete bors
  • 2dl tejszín

Elkészítés:

1. Készítsük elő a articsókákat. Vágjuk őket hosszában és negyedbe. Egy kis késsel leszedjük az articsóka leveleit. Vágjuk, vagy húzzuk le a külső kemény részt, csak a belső, puhább részt hagyjuk meg. Szeleteljük fel a középső részeket, és vágjuk hüvelyk vastagságúra.

2. Egy nagy fazékban, megolvasztjuk a vaj felét, és megfőzzük benne az articsókát, a póréhagymát, a fokhagymát, a mogyoróhagymát. Közepes lángon, csak enyhén pároljuk, ha kell adjunk hozzá egy kis vizet. Mikor a zöldségek megpuhultak hozzáadjuk az alaplevet, a burgonyát. A babérlevelet szórjuk bele, a kakukkfüvet, a petrezselymet kössük egy nagy csokorba, és helyezzük szintén a lábasba. Használhatunk őrölt fűszereket is, de így sokkal jobban kiadja az ízét az articsókának. Közepes lángon főzzük, továbbra is fedetlenül, körülbelül 1 órát.

3. Vegyük ki és dobjuk ki az összekötözött petrezselymet és kakukkfüvet. Egy nagy kanállal vagy pépesítővel nyomkodjuk szét a zöldségeket, vagy egy turmixképben is 1-2 percig pürésíthetünk. Biztonságképpen öntsük át egy finom szűrőn az elkészült levest. Amikor kész, állítsuk takarékra a tűzhelyet és a lábast visszahelyezve, habarjuk be maradék vajjal és tejszínnel. A végén sózzuk, ha szükséges.

Én vagyok az élő példája annak, hogy egy férfi is szerethet a konyhában főzőcskézni.

Értékelések

(4.5 / 5)

4.5 5 4
Értékeld a receptet!

4 személy értékelt

3 303 megtekintés

Kapcsolódó receptek:
  • Fehérboros-tejszínes medvehagyma-krémleves

  • Pezsgős spárga-újhagyma krémleves cipóban

  • Sütőtökkrémleves resztelt csirkemájjal és gombával

  • Cukkini krémleves levesgyönggyel

  • Sütőtökös krémleves