Citromos-rozmaringos pulyka

2012-11-17
  • Hány főre: 6-8
  • Előkészítés: 30 perc
  • Főzési/Sütési idő: 3:0 p
  • Elkészítés: 3:30 p

A töltött pulyka az egyik kedvencem, amit Karácsonykor szoktam készíteni a halászlé, a töltött káposzta, és a finom kuglófok mellett. Egy kicsit azonban időigényes, így nem árt korán elkezdeni.

Ezeket szerezd be:

  • 3-4 kg egész pulyka
  • 1 citrom leve
  • 1 narancs leve
  • 1 evőkanál rozmaring
  • 100 g vaj
  • Töltelékhez:
  • 1 nagy hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 500 g máj
  • maréknyi kakukkfű
  • ½ citrom leve
  • ½ narancs leve
  • 1 evőkanál vaj
  • só ízlés szerint
  • 3-4 tejbe áztatott zsemle
  • 4 alma, kockákra vágva

1. lépés

Keverjük össze a vajat, a citrom- és narancs héját, a rozmaringot. A hideg folyó vízzel öblítsük le a pulykát kívül-belül, majd töröljük szárazra konyhai papírtörlővel. A nyakát vágjuk le. Kenjük be a pulyka külső részét a citromos-vajas-rozmaringos keverékkel.

2. lépés

A töltelékhez szeleteljük fel a hagymát, a fokhagymát, majd tegyük fel a vajon megpirítani. Tegyük bele a nagyon apróra vágott májat, majd elkezdjük megpirítani. Időközben jöhetnek bele a fűszerek is. Mikor a máj kész van, levezzük a tűzről és összekeverjük a kis tejbe áztatott zsemlékkel. A keveréket jól összedolgozzuk. Meghámozzuk az almát, felkockázzuk, majd a májas keverékhez adjuk. Párszor kézzel átkavarjuk.

3. lépés

Töltsük meg a keverékkel a pulykát, jól tömködjük meg. Ha van még hely a belsejében, akkor tegyünk bele egy kisebb almát, hogy a töltelék ne forduljon ki belőle. Tegyük a pulykát egy nagy kiolajozott tepsire. Melegítsük elő a sütőt 190°C-ra. Fedjük le pulykát egy fóliával és süssük a szerint, hogy milyen nehéz. Kilónként olyan 40 perc szükséges.

4. lépés

Távolítsuk el a fóliát az utolsó 30 percnél és pirítsuk finomra a tetejét. Annak ellenőrzésére, hogy a pulyka rendesen megfőtt, szurkáljuk meg egy késsel. Ha még nem lenne puha, akkor tegyük vissza kicsit.

Ha elkészült vegyük ki a sütőből és takarjuk le fóliával, ameddig nem tálaljuk, így meleg marad.

Tálaljuk petrezselymes krumplival vagy steak burgonyával, salátának majonézes burgonyasalátát ajánlok.

Egyik hobbim a főzés, szeretek új dolgokat kitalálni és kísérletezni a finomságokkal.

Értékelések

(5 / 5)

5 5 3
Értékeld a receptet!

3 személy értékelt

4,132 megtekintés

Kapcsolódó receptek:
  • Sült pulykacomb petrezselymes sült krumplival

  • Sült pulykacomb szalonnás-gombás krumplival

  • Tüzes göngyölt pulykamell

  • Vörösboros sült pulykacomb

  • Sajtos pulykamellfilé friss salátával

Tápérték információk

1 adagra vonatkozik!

  • Energia

    426 kcal
  • Cukor

    0,5 g
  • Zsír

    24 g