Erdélyi töltött káposzta

2012-04-15
  • Hány főre: 4
  • Előkészítés: 15 perc
  • Főzési/Sütési idő: 45 perc
  • Elkészítés: 60 perc

Néhány erdélyi látogatásomnak köszönhető, hogy gazdagabb lettem eme recept különlegességgel. Hasonló az itthon ismert töltött káposzta receptekhez, de ezt tejföllel és kaporral egészítik ki.

Ezeket szerezd be:

  • 1 nagyobb fejes káposzta
  • 1 kg sertés darálthús
  • 3 fej vöröshagyma
  • 250 g rizs
  • 2 gerezd fokhagyma
  • só, bors
  • kapor
  • 2 tojás sárgája
  • 4-5 evőkanál tejföl

Recept elkészítése

1. A meleg vízzel megtisztított káposztát leveleire bontjuk, majd párosával 5-10 percre forró vízbe tesszük. Ezalatt megdinszteljük a hagymát.
2. A darált húst összekeverjük a fokhagymával, hozzáadjuk az előáztatott rizst, a dinsztelt hagymát, sót, borsot, kb. 80-100 ml vizet, hogy a rizs megpuhuljon.
3. Kis gombócokat alakítunk a húsos töltelékből, majd egyenként a káposzta levelekbe csomagoljuk. A megmaradt káposztát szeletekre vágjuk, és egy jénai edény aljára tesszük. Rárakjuk a tölteléket, felöntjük enyhén sós, forró vízzel.
A kaprot a töltelékek és a “csomagok” közzé helyezzük, lassú tűzön fedő alatt megpároljuk, körülbelül 140-150°C-on.
4. Miután a csomagok megfőttek, a tojássárgát elkavarjuk a tejföllel, hozzámerünk egy keveset a léből, és a káposztára öntjük.

Melegen, sok kenyérrel tálaljuk.

Én vagyok az élő példája annak, hogy egy férfi is szerethet a konyhában főzőcskézni.

Értékelések

(4.8 / 5)

4.8 5 5
Értékeld a receptet!

5 személy értékelt

12 008 megtekintés

Kapcsolódó receptek:
  • Pezsgős-chilis újévi töltött káposzta csülökkel

  • Mesy féle Töltött káposzta

  • Töltött káposzta

  • Vörösboros, paradicsomos, chilis töltöttkáposzta

Kommentek