Erdélyi töltött káposzta
2012-04-15- Típus: Töltött káposzta recept
- Nemzetiség: Erdélyi
- Nehézség: Haladó
- Hány főre: 4
- Előkészítés: 15 perc
- Főzési/Sütési idő: 45 perc
- Elkészítés: 60 perc
Néhány erdélyi látogatásomnak köszönhető, hogy gazdagabb lettem eme recept különlegességgel. Hasonló az itthon ismert töltött káposzta receptekhez, de ezt tejföllel és kaporral egészítik ki.
Ezeket szerezd be:
- 1 nagyobb fejes káposzta
- 1 kg sertés darálthús
- 3 fej vöröshagyma
- 250 g rizs
- 2 gerezd fokhagyma
- só, bors
- kapor
- 2 tojás sárgája
- 4-5 evőkanál tejföl
Recept elkészítése
1. A meleg vízzel megtisztított káposztát leveleire bontjuk, majd párosával 5-10 percre forró vízbe tesszük. Ezalatt megdinszteljük a hagymát.
2. A darált húst összekeverjük a fokhagymával, hozzáadjuk az előáztatott rizst, a dinsztelt hagymát, sót, borsot, kb. 80-100 ml vizet, hogy a rizs megpuhuljon.
3. Kis gombócokat alakítunk a húsos töltelékből, majd egyenként a káposzta levelekbe csomagoljuk. A megmaradt káposztát szeletekre vágjuk, és egy jénai edény aljára tesszük. Rárakjuk a tölteléket, felöntjük enyhén sós, forró vízzel.
A kaprot a töltelékek és a „csomagok” közzé helyezzük, lassú tűzön fedő alatt megpároljuk, körülbelül 140-150°C-on.
4. Miután a csomagok megfőttek, a tojássárgát elkavarjuk a tejföllel, hozzámerünk egy keveset a léből, és a káposztára öntjük.
Melegen, sok kenyérrel tálaljuk.
Értékelések
(4.8 / 5)
6 személy értékelt
12 557 megtekintés