Ázsiai ihletésű fekete kagyló leves

2013-07-29
zsiai ihletésű fekete kagyló leves
  • Hány főre: 4
  • Előkészítés: 30 perc
  • Főzési/Sütési idő: 30 perc
  • Elkészítés: 60 perc

Imádom a fekete kagylót. Amikor az Adria mellett nyaraltam a 70-es, 80-as években (minden évben), csaknem minden nap szedtem a környékbeli sziklákról, s a campingben a legkülönbözőbb módon készítettem el. Azóta is kedvencem.
Mivel a kínai, thai, indiai, indonéz konyha (is) nyerő, ezért ezeket igyekeztem ötvözni. Szerintem sikerült.

Ezeket szerezd be:

  • 50 dkg fekete kagyló
  • 1 db vöröshagyma
  • 2 db lilahagyma
  • 1 szál újhagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 szál zeller
  • petrezselyem
  • koriander levél
  • 1 db hegyes csípős zöld paprika
  • 1/2 piros kalifornia paprika
  • 1/2 étkezési paprika
  • 2 db chili paprika
  • 2 db fehér csiperke gomba
  • 1 db barna csiperke gomba
  • 1 szál ázsiai citromfű
  • gyömbér
  • 1 citrom
  • olívaolaj
  • Vegeta
  • metélőhagyma
  • koriander egész mag
  • őrölt pirospaprika
  • őrölt fekete bors
  • kínai halfűszerkeverék
  • szójaszósz
  • kínai tészta
  • fehérbor
  • kókusztej
  • főző tejszín

1. lépés

A kagylókat megtisztítom, eltávolítom a szakállakat, többször átöblítem, a végén beáztatom sós vízben több órára. A vörös- és lila hagymákat karikára vágom, az újhagymát hosszában ketté, majd cca. 5 cm-es darabokra vágom.

2. lépés

A fokhagymát szeletelem. A citromfüvet, zeller, koriander és petrezselyem szárát ugyancsak nagyobb darabokra vágom, a levelét durván aprítom. Néhány darabot egészben félreteszek. A paprikákat hosszú csíkokra vágom. A gombákat szeletelem. A gyömbért pucolás után aprítom.

3. lépés

Egy fazékban olívaolajon megdinsztelem a hagymákat, majd hozzáadom a zöldségeket, végül a kagylókat, együtt dinsztelem őket. Öntök hozzá 1 liter vizet, fűszerezem, majd elkezdem főzni. Mikor már majdnem kész, hozzáadom a tésztát és a zöldeket. 3 perc elteltével öntök bele fehér bort, kókuszdió tejet és tejszínt, s csavarok bele citromot.

4. lépés

Azon nyomban forrón tálalom, díszítem petrezselyem, zeller és koriander levelekkel, s egy szelet citrommal.

 

Egy világotjárt nyugdíjas külkereskedő próbálkozásai a konyhában, kalandozásai Gastronomiában.

Értékelések

(5 / 5)

5 5 4
Értékeld a receptet!

4 személy értékelt

1,379 megtekintés

Kapcsolódó receptek:
  • Sült kolbászleves sült gombával és krumplival

    Sült kolbászleves sült gombával és krumplival

  • Fehérboros retekleves

    Fehérboros retekleves

  • Vörösboros mazsolás görögdinnye leves füstölt sajtos, pirított mogyorós toasttal

    Vörösboros mazsolás görögdinnye leves füstölt sajtos, pirított mogyorós toasttal

  • Zelleres sütőtökkrémleves

    Zelleres sütőtökkrémleves

  • Gyömbéres fehérrépaleves

    Gyömbéres fehérrépaleves

Tápérték információk

1 adagra vonatkozik!

  • Energia

    536 kcal
  • Zsír

    24.7g
  • Szénhidrát

    50.3g
  • Fehérje

    22.1g