Szardinellás spagetti

2014-02-28
Szardinellás spagetti
  • Hány főre: 2
  • Előkészítés: 15 perc
  • Főzési/Sütési idő: 25 perc
  • Elkészítés: 40 perc

Azaz Spaghetti Puttanesca con vino rosso. Pasta Puttanesca – a prostik tésztája – ellentétben a Carbonara-val, rövid múltra tekinthet vissza. 1960 körül készült először. A fáma szerint a kurvák ezt az ételt, melynek fő alkotóelemei az anchovi (kisméretű, sózott hal) és a fokhagyma, kitették az ablakba, s ezzel csalogatták be a férfiakat a bordélyba. Csípősnek és sósnak kell lennie. Siracusa és Nápoly (Napoli/Napole) is verseng az elsőségért. Ma már Italia szerte elterjedt, s kedvelt.

Ezeket szerezd be:

  • 125 g szardinella (paradicsomszószban)
  • 1 db vöröshagyma
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 1 db csípős hegyes zöldpaprika
  • 2 db chilipaprika
  • 4 db paradicsom (lucullus)
  • 15 db fekete olívabogyó
  • 10 db zöld olívabogyó (chilivel töltött)
  • 2 púpozott teáskanál kapribogyó
  • 2 szál petrezselyem
  • bazsalikom (ízlés szerint)
  • só (ízlés szerint)
  • őrölt fekete bors (ízlés szerint)
  • oregánó (ízlés szerint)
  • extraszűz olívaolaj
  • extraszűz olívaolaj (rozmaringos)
  • 50 g füstölt sajt
  • 50 g parmezán
  • 1 dl vörösbor
  • 250 g tészta (spagetti)

1. Lépés

A hagymákat apróra vágom, a paprikákat, petrezselymet, bazsalikomot darabolom, a paradicsomokat negyedelem, a füstölt sajtot lereszelem.

2. Lépés

Sós vízben megfőzöm a spagetti tésztát.

3. Lépés

Egy serpenyőben megdinsztelem a hagymát a darabolt hallal, majd hozzáadom a többi összetevőt is, fűszerezem, öntök hozzá vörösbort.

4. Lépés

Kis idő elteltével hozzászedem a tésztát, összekeverem, locsolok rá egy kevés rozmaringos olívaolajat.

5. Lépés

Tányérra szedem az ételt, szórok rá füstölt sajtot és parmezánt, díszítem bazsalikom-csokorral.

TIPP: Vörösbort igyunk hozzá.

Egy világotjárt nyugdíjas külkereskedő próbálkozásai a konyhában, kalandozásai Gastronomiában.

Értékelések

(5 / 5)

5 5 1
Értékeld a receptet!

1 személy értékelt

595 megtekintés

Kapcsolódó receptek:
  • Fusilli tonhalsalátával

    Fusilli tonhalsalátával

  • Fusilli chiliszószós szardíniával és mozzarellával

    Fusilli chiliszószós szardíniával és mozzarellával

  • Tonhalas-paradicsomos spagetti

    Tonhalas-paradicsomos spagetti

  • Vörösboros fusili paradicsomos szardíniával

    Vörösboros fusili paradicsomos szardíniával

  • Fehérboros-füstölt lazacos rigatoni

    Fehérboros-füstölt lazacos rigatoni

Tápérték információk

1 adagra vonatkozik!

  • Energia

    926 kcal
  • Zsír

    42 g
  • Koleszterin

    185 mg
  • Szénhidrát

    93 g
  • Cukor

    8 g
  • Fehérje

    39,4 g