Palócleves recept

2012-09-07
  • Hány főre: 4-6
  • Előkészítés: 30 perc
  • Főzési/Sütési idő: 1:10 p
  • Elkészítés: 1:40 p

A párom imádja a palóclevest, ezért gyakori vendég nálunk ez a recept, szinte minden hónapban készítek neki.

Ezeket szerezd be:

  • 2 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 50 dkg krumpli
  • 80 dkg zöldbab
  • 4 nagy sárgarépa
  • 1 csokor kapor
  • 1 kg sertés lapocka
  • 2 paradicsom
  • 1 evőkanál pirospaprika
  • 1 pohár tejföl
  • 1 evőkanál zsír
  • 2 dl tejszín
  • 2 l víz
  • 3 babérlevél
  • só, bors ízlés szerint

1. lépés

A hagymát vágjuk kis kockákra, majd lábasban, kevéske zsíron dinszteljük üvegesre. Szórjunk rá pirospaprikát és fűzzünk sűrű pörköltöt. Ne hagyjuk, hogy leégjen, mert akkor a paprikának kesernyés íze lesz. Tegyük bele a kockákra vágott húst.

2. lépés

Az egészet feltöltjük vízzel, majd beletesszük a krumplit, a babérlevelet, a zöldbabot, a paradicsomot, a szeletelt répát és addig főzzük, ameddig minden megpuhul. Fűszerezzük ízlés szerint. A tejfölt keverjük össze a liszttel, majd ezzel sűrítsük be a levest. Végül jöhet bele a tejszín, a fokhagyma és a kapor.
Lejjebb vesszük a hőfokot és még kb. 10 percig főzzük. Szedjük tányérokba, majd a közepére rakjunk egy kanál tejfölt.

 

fotó: kolisgurman

Én vagyok az élő példája annak, hogy egy férfi is szerethet a konyhában főzőcskézni.

Értékelések

(3.7 / 5)

3.7 5 6
Értékeld a receptet!

6 személy értékelt

15 109 megtekintés

Kapcsolódó receptek:
  • Palócleves

  • Tejfölös karalábéleves lecsókolbásszal, nokedlivel

  • Vörösboros tejfölös babgulyás sült tarjával

  • Fehérboros korhelyleves csülökkel és virslivel

  • Vörösboros tejfölös babgulyás