Vörösboros-gombás szarvasragu zsemlegombóccal

2014-09-19
  • Hány főre: 4
  • Előkészítés: 30 perc
  • Főzési/Sütési idő: 1:30 p
  • Elkészítés: 2:0 p

A vad ételek elkészítése mindig is az én reszortom volt, ezért ismét örömmel vállaltam el ezt a remek finomságot.

Ezeket szerezd be:

  • 1 kg szarvashús (lapocka, nyak, comb, oldalas, lábszár)
  • 25 dkg csiperkegomba
  • 3 db vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 db sárgarépa
  • 1 db fehérrépa
  • 1 szelet zellergumó
  • 2 db csípős paprika
  • 0.5 db kalifornia paprika
  • 2 db chilipaprika
  • 3 db paradicsom
  • 3 db lilahagyma
  • 2 db zsemle
  • 30-35 dkg liszt
  • 2 db tojás
  • 4 szál petrezselyem
  • kakukkfű (ízlés szerint)
  • majoranna (ízlés szerint)
  • rozmaring (ízlés szerint)
  • 1-2 db babérlevél
  • olívaolaj
  • mustár (ízlés szerint)
  • só (ízlés szerint)
  • cukor (ízlés szerint)
  • őrölt fekete bors (ízlés szerint)
  • őrölt pirospaprika (ízlés szerint)
  • 1-2 dl vörösbor

1. Lépés

A húst alaposan megmosom, megszabadítom a hártyáktól, csíkokra vágom. A hagymákat darabolom, a répát, gyökeret, paprikákat karikákra, a zelert előbb szeletelem, majd kockára vágom, a paradicsomokat nyolcadolom, a gombákat szeletelem.

2. Lépés

Egy nagy serpenyőben olajon megdinsztelem a hagymát ( egy keveset kiveszek, s egy tálba teszem), rárakom a húst, majd kicsit később a répát, zöldséget, zellert és a fűszereket.

3. Lépés

Rövid dinsztelés után feleresztem vízzel, s így főzöm, időnként megkavarom, ha szükséges, öntök még hozzá vizet.

4. Lépés

Közben elkészítem a gombócokat. A zsemléket szeletelem, kockára vágom, sütőben megpirítom, a hagymához adom, szórok rá lisztet, összekeverem.

5. Lépés

Ráütöm a 2 tojást, sózom, borsozom, beleteszem a felaprított petrezselymet, szórok rá petrezselyem-fokhagyma fűszerkeveréket, s jól összekeverem, szükség szerinti mennyiségű víz hozzáadásával egy jól formálható, de nem túl lágy masszát készítek.

6. Lépés

Vizes kézzel gombócokat formázok, a vágódeszkán pihentetem, hagyom, hogy egy kicsit szikkadjon. Majd egy nagyobb edényben forrásban lévő vízben megfőzöm.

7. Lépés

A lila hagymákat félbevágom, egy serpenyőbe helyezem, locsolok rá olívaolajat, sózom, borsozom, s sütőben mindkét oldalán megsütöm, a végén szórok rá cukrot, hogy karamellizálódjon.

8. Lépés

Amikor a szarvas már majdnem puha, hozzáadom a gombákat, s a paradicsomokat, öntök bele bort, s készre főzöm.

9. Lépés

Tálaláskor a tányérra teszek 1 db gombócot, 2 fél sült lila hagymát, s kanalazok rá bőségesen szarvasragút. Egy szelet paradicsommal díszítem.

Egy világotjárt nyugdíjas külkereskedő próbálkozásai a konyhában, kalandozásai Gastronomiában.

Értékelések

(5 / 5)

5 5 4
Értékeld a receptet!

4 személy értékelt

1 602 megtekintés

Kapcsolódó receptek:
  • Fácáncomb krumplipürével és mandarinnal

Tápérték információk

1 adagra vonatkozik!

  • Energia

    1015 kcal
  • Zsír

    21,5 g
  • Koleszterin

    362 mg
  • Szénhidrát

    101,2 g
  • Cukor

    14,8 g
  • Fehérje

    94,7 g