Vörösboros-gombás szarvasragu zsemlegombóccal
2014-09-19- Típus: Vadétel receptek
- Nehézség: Haladó
- Hány főre: 4
- Előkészítés: 30 perc
- Főzési/Sütési idő: 1:30 p
- Elkészítés: 2:0 p
A vad ételek elkészítése mindig is az én reszortom volt, ezért ismét örömmel vállaltam el ezt a remek finomságot.
Ezeket szerezd be:
- 1 kg szarvashús (lapocka, nyak, comb, oldalas, lábszár)
- 25 dkg csiperkegomba
- 3 db vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 db sárgarépa
- 1 db fehérrépa
- 1 szelet zellergumó
- 2 db csípős paprika
- 0.5 db kalifornia paprika
- 2 db chilipaprika
- 3 db paradicsom
- 3 db lilahagyma
- 2 db zsemle
- 30-35 dkg liszt
- 2 db tojás
- 4 szál petrezselyem
- kakukkfű (ízlés szerint)
- majoranna (ízlés szerint)
- rozmaring (ízlés szerint)
- 1-2 db babérlevél
- olívaolaj
- mustár (ízlés szerint)
- só (ízlés szerint)
- cukor (ízlés szerint)
- őrölt fekete bors (ízlés szerint)
- őrölt pirospaprika (ízlés szerint)
- 1-2 dl vörösbor
1. Lépés
A húst alaposan megmosom, megszabadítom a hártyáktól, csíkokra vágom. A hagymákat darabolom, a répát, gyökeret, paprikákat karikákra, a zelert előbb szeletelem, majd kockára vágom, a paradicsomokat nyolcadolom, a gombákat szeletelem.
2. Lépés
Egy nagy serpenyőben olajon megdinsztelem a hagymát ( egy keveset kiveszek, s egy tálba teszem), rárakom a húst, majd kicsit később a répát, zöldséget, zellert és a fűszereket.
3. Lépés
Rövid dinsztelés után feleresztem vízzel, s így főzöm, időnként megkavarom, ha szükséges, öntök még hozzá vizet.
4. Lépés
Közben elkészítem a gombócokat. A zsemléket szeletelem, kockára vágom, sütőben megpirítom, a hagymához adom, szórok rá lisztet, összekeverem.
5. Lépés
Ráütöm a 2 tojást, sózom, borsozom, beleteszem a felaprított petrezselymet, szórok rá petrezselyem-fokhagyma fűszerkeveréket, s jól összekeverem, szükség szerinti mennyiségű víz hozzáadásával egy jól formálható, de nem túl lágy masszát készítek.
6. Lépés
Vizes kézzel gombócokat formázok, a vágódeszkán pihentetem, hagyom, hogy egy kicsit szikkadjon. Majd egy nagyobb edényben forrásban lévő vízben megfőzöm.
7. Lépés
A lila hagymákat félbevágom, egy serpenyőbe helyezem, locsolok rá olívaolajat, sózom, borsozom, s sütőben mindkét oldalán megsütöm, a végén szórok rá cukrot, hogy karamellizálódjon.
8. Lépés
Amikor a szarvas már majdnem puha, hozzáadom a gombákat, s a paradicsomokat, öntök bele bort, s készre főzöm.
9. Lépés
Tálaláskor a tányérra teszek 1 db gombócot, 2 fél sült lila hagymát, s kanalazok rá bőségesen szarvasragút. Egy szelet paradicsommal díszítem.
Értékelések
(5 / 5)
4 személy értékelt
2 834 megtekintés
Tápérték információk
1 adagra vonatkozik!
-
Energia
1015 kcal -
Zsír
21,5 g -
Koleszterin
362 mg -
Szénhidrát
101,2 g -
Cukor
14,8 g -
Fehérje
94,7 g