Marha Bourguignon recept

2012-04-11
  • Hány főre: 4
  • Előkészítés: 20 perc
  • Főzési/Sütési idő: 2:0 p
  • Elkészítés: 2:20 p

Egy klasszikus francia főétel marhahús párolt zöldségekkel, illatos gyógynövényekkel és fűszerekkel, sűrűn  sötét és selymes mártással.

Ezeket szerezd be:

  • 0,5 kg marhacomb
  • 4 evőkanál sótlan vaj
  • 10-12 mogyoróhagyma
  • 2 nagy, hámozott sárgarépa
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • 3 evőkanál paradicsompüré
  • 1,5 dl brandy
  • 1 üveg Pinot noir
  • 1/2 csésze apróra vágott friss petrezselyem
  • 2 babérlevél
  • 2 teáskanál szárított kakukkfű
  • 4 egész szegfűszeg
  • 1 csésze gyöngyhagyma

Elkészítés

1.  Egy nagy serpenyőben pirítsuk meg a szeletekre vágott hagymát, öntsünk rá annyi vizet, hogy ellepje. Közepes lángon főzzük a sertéshúst a lábasban, amíg a víz elpárolog, időnként megkeverve. Amint a víz eltűnt, csökkentsük a hőt, és tovább főzzük, amíg a zsír nagy része kifő belőle. Adjunk hozzá egy evőkanál vajat, és pirítsuk ropogósra.

2. Ne mozgassa a marhahús darabokat a serpenyőben, amíg nem kap egy szép színt az egyik oldalán, majd csak akkor  fordítsuk a másik oldalára.
3. Amikor az összes marhahús megpirult, hozzáadjuk a mogyoróhagymát, az egyik apróra vágott sárgarépát, és az apróra vágott vargányát. 2-3 percig főzzük, majd hozzáadjuk a fokhagymát és a paradicsompürét. Főzzük további 2-3 percig, gyakran kevergetve.
4. Adjuk hozzá a brandyt és keverjük össze, aztán jöhet az üveg bor és elég víz, hogy majdnem ellepje a marhahúst. Hozzáadjuk a petrezselymet, babérlevelet, a kakukkfüvet és szegfűszeget. Fedjük le és  pároljuk. 1 óra elteltével hozzáadjuk a 2. sárgarépát, megtisztítva, darabokra vágva. Folytassuk a főzést újabb egy órán át, vagy amíg a marhahús megpuhul.
5. Készítse elő a gyöngyhagymát. Forraljuk őket vízben 4-5 percig, majd mártsuk bele jeges vízbe, ettől “kibújnak a kabátjukból”.
6. Amikor a marha puha, fűszerezzük sóval és borssal, egészen addig főzzük, ameddig a szaftja besűrűsödik és elég víz fő el belőle.

Melegen galuskával vagy tésztával tálaljuk.

 

Egyik hobbim a főzés, szeretek új dolgokat kitalálni és kísérletezni a finomságokkal.

Értékelések

(4.5 / 5)

4.5 5 2
Értékeld a receptet!

2 személy értékelt

2 507 megtekintés

Kapcsolódó receptek:
  • Kacsamell vele sült újkrumplival, répával és párolt rizzsel

  • Vörösboros-tejfölös-fehérbabos pacalpörkölt

  • Berlini sertéscsülök

  • Főtt füstölt csülök

  • Zöldborsós pulykamell falatok paradicsommal