Leves baleári módra

2013-04-07
  • Hány főre: 4
  • Előkészítés: 25 perc
  • Főzési/Sütési idő: 30 perc
  • Elkészítés: 55 perc

Ez a leves a spanyol tartományi Baleár-szigetekről származik. Ha mallorca-n jártok esetleg, akkor mindenféleképpen kóstoljátok meg az igazit, de addig is próbáljuk meg itthon mi is elkészíteni.

Ezeket szerezd be:

  • 20 dkg darált Borjúhús
  • 5 dkg Sonka
  • 2 db Vöröshagyma
  • 10 dkg Paradicsom
  • 4 evőkanál Liszt
  • 1 dl Olívaolaj
  • 4 gerezd Fokhagyma
  • Kevés Vörösbor
  • Zsemlemorzsa
  • Petrezselyem
  • Bors

1. lépés

A kicsire aprított vöröshagymát olajon üvegesre pároljuk, ekkor hozzáadjuk a meghámozott, apróra vágott paradicsomot. Egy kis ideig hagyjuk párolódni, majd körülbelül 2-3 dl vízzel felöntjük és tovább forraljuk. Ha forr, akkor leszűrjük a levét.

2. lépés

Egy másik edényben lisztből és olajból rántást készítünk. Ezután hozzáöntjük a hagymás-paradicsomos levet és felöntjük még 1 liter meleg vízzel. Sóval és borssal ízlés szerint fűszerezzük. Olyan 15 percig kavargatás mellett főzzük tovább. 15 perc után vegyük le. (Ha esetleg kevés ízt érzünk, akkor nyugodtan keverjünk bele egy kis paradicsomos sűrítményt)

3. lépés

Egy tálba beleöntünk egy kis vörösbort, majd a zsemlemorzsát beletesszük, áztatjuk. Ha jól megszívta magát, akkor csurgassuk le és keverjük össze a darált borjúhússal, nagyon apróra apróra vágott sonkával, zúzott fokhagymával és a finomra vágott petrezselyemmel. Jól gyúrjuk meg, dolgozzuk össze úgy, hogy egy masszát kapjunk.

4. lépés

Gyúrjunk ki gombóc formákat, lisztbe forgassuk bele és forró olajon süssük ropogósra. Ha végeztünk, akkor a levest melegen tálaljuk, finomra sült húsgombócokkal.

Én vagyok az élő példája annak, hogy egy férfi is szerethet a konyhában főzőcskézni.

Értékelések

(5 / 5)

5 5 1
Értékeld a receptet!

1 személy értékelt

2 386 megtekintés

Kapcsolódó receptek:
  • Sült kolbászleves sült gombával és krumplival

  • Fehérboros retekleves

  • Fokhagymás garnélarák

  • Bolognai zabkorpa palacsintából

  • Brokkolis garnélarák

Tápérték információk

1 adagra vonatkozik!

  • Energia

    443 kcal
  • Összes Zsír

    29,4 g
  • Koleszterin

    59 mg
  • Szénhidrát

    24 g
  • Cukor

    3,9 g
  • Fehérje

    17,9 g