Fehér bableveles
2013-11-18- Típus: Bableves receptek
- Nemzetiség: Hungarikum
- Nehézség: Könnyű
- Hány főre: 6
- Előkészítés: 20 perc
- Főzési/Sütési idő: 1:10 p
- Elkészítés: 1:30 p
Kiadós és tartalmas leves, akár több napra is jóllakatva a családot! Szeretjük így többször kerül elkészítésre.
Ezeket szerezd be:
- 500 g száraz fehér bab
- 2-3 szál sárgarépa
- 1-2 szál fehérrépa
- 1 közepes fej hagyma
- 1/2 karalábé
- 1/2 zeller gumó
- petrezselyem és/ vagy zeller zöld
- ételízesítő
- só, bors ízlés szerint
- 1 húsleves kocka
- 1 közepes burgonya
- Rántás:
- (lazább állagú legyen, hisz a bableveles besűrűsödik, főleg, másnapra!)
- liszt
- olaj
- 2 gerezd fokhagyma
- pirospaprika
- Leves betét ajánlat:
- házi csipetke (1 tojás, só, liszt)
1. Lépés
A babot pár órával az elkészítés előtt hideg vízbe áztatjuk.
Jól átmossuk, szűrőn keresztül is, hogy ne maradjon szennyeződés ill.- átnézzük nem zsizsikes-e.
Feltesszük főni kevés vízbe majd, ha forr leszűrjük, ezzel elkerüljük, hogy a gyomrot terhelje és felfúvódást okozzon!
2. Lépés
Ezt követően ismét feltesszük főni a megtisztított és darabolt zöldségekkel(hagyma egészen). Beledobjuk a leveskockát, a vegetát, sózzuk, borsozzuk.
Amikor már majdnem kész, belekockázzuk a burgonyát és elkészítjük a rántást.
A kockára vágott vagy zúzott fokhagymát elkeverjük az olajba, adunk hozzá lisztet és figyelve le ne égjen, aranyszínűre pirítjuk. Hozzáadunk 1-2 fakanálnyi piros paprikát, majd a leveshez keverjük.
3. Lépés
Ezután bele kerülhet a csipetke vagy más tészta féleség is.
Kóstoljuk, igényel-e további fűszerezést, majd elzárjuk.
Friss kenyérrel, tejföllel vagy kevés ecettel ízesítve tálaljuk :)
Tipp:
Mivel ez egy emberes adag, akár két napra is jóllakatja a családot, van esély rá, hogy másnapra besűrűsödik.
Ilyenkor öntsük fel és forraljuk össze :)
Értékelések
(5 / 5)
1 személy értékelt
3 554 megtekintés
Kapcsolódó receptek:
Tápérték információk
1 adagra vonatkozik!
-
Energia
371 kcal -
Zsír
3.2g -
Szénhidrát
66.4g -
Fehérje
21.5g