Thai tökleves rákkal

2014-10-03
  • Hány főre: 2
  • Előkészítés: 20 perc
  • Főzési/Sütési idő: 35 perc
  • Elkészítés: 55 perc

Ezzel a recepttel azt kívántam megmutatni, hogy a tököt nem csak sütni lehet, s nem csak krémlevesnek főzhető, de egzotikusnak számító étel is készíthető belőle.

Ezeket szerezd be:

  • 1 db kisebb hokkaido tök
  • 1 db lilahagyma
  • 2 szál újhagyma (zöldjével)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 db hegyes csípős zöldpaprika
  • 1 db csípős hegyespaprika (piros)
  • 1 db sárgarépa
  • gyömbér (ízlés szerint)
  • citromfű (ízlés szerint)
  • olívaolaj
  • 1 db zöldségleveskocka
  • 1 db tyúkhús-leveskocka
  • 0.5 dl-1 dl kókusztej
  • 2 evőkanál szójaszósz
  • chiliszósz (ízlés szerint)
  • 180 g rizstészta
  • 0.5 db citrom
  • só (ízlés szerint)
  • őrölt fekete bors (ízlés szerint)
  • őrölt curry (ízlés szerint)
  • fokhagyma-petrezselyem fűszerkeverék (ízlés szerint)
  • korianderlevél (maggal)
  • 4 szál petrezselyem
  • 4 db közepes garnéla
  • 2 db folyami rák

1. Lépés

A tököt félbe, majd csíkokra vágom, meghámozom, közepét eldobom.

2. Lépés

Ezután körülbelül 2 cm-es kockákra vágom, a lilahagymát, citromfüvet szeletelem. A fokhagymát és a gyömbért megpucolom, s aprítom. A koriandert, petrezselymet apróra vágom. Az újhagymát, répát, s paprikákat hosszú csíkokra vágom.

3. Lépés

Egy serpenyőben olajat hevítek, beleteszem a hagymákat, citromfüvet, s 5 percig dinsztelem.

4. Lépés

Hozzáadom a tök darabkákat, répát, paprikát, tovább dinsztelem, majd felöntöm vízzel és a kókusztejjel, beleteszem az összemorzsolt leves kockákat, fűszerezem.

5. Lépés

Forrás után 10 percig főzőm. Ekkor beleteszem a rizstésztát, a garnélákat, a rákokat, s az összevágott koriandert, petrezselymet, facsarok bele citromot, teszek bele citrom szeleteket, locsolok bele szóját és chiliszószt. További 5 percig főzöm.

6. Lépés

Tálaláskor díszítem egy szelet citrommal és koriander-levéllel, s az edény karimájára rakok egy garnélát.

Egy világotjárt nyugdíjas külkereskedő próbálkozásai a konyhában, kalandozásai Gastronomiában.

Értékelések

(5 / 5)

5 5 2
Értékeld a receptet!

2 személy értékelt

1 358 megtekintés

Kapcsolódó receptek:
  • Csípős garnélaleves

  • Csípős-savanyú leves recept

Tápérték információk

1 adagra vonatkozik!

  • Energia

    503 kcal
  • Zsír

    17,7 g
  • Koleszterin

    210 mg
  • Szénhidrát

    56,2 g
  • Cukor

    13,2 g
  • Fehérje

    32,3 g