Ecetes birsalma (savanyúság)
2012-05-26- Típus: Savanyúság
- Nemzetiség: Hungarikum
- Nehézség: Könnyű
- Hány főre: 6
- Előkészítés: 30 perc
- Főzési/Sütési idő: 20 perc
- Elkészítés: 50 perc
Faluhelyen sokat készítenek ilyet a régi öregek, azt hiszem egy hollókői étteremben ettem először. Nagyon ízletes volt.
Ezeket szerezd be:
- 3-4 kg birsalma
- 10 dkg cukor
- 2,5 dl borecet
- 5-6 babérlevél
- 2 evőkanál só
- 1 kk szegfűszeg
- késhegynyi tartósítószer
1. Lépés
A birsalmákat megtisztítjuk, meghámozzuk, kettévágjuk, majd a magházat eltávolítjuk belőle a húsát pedig kis kockákra vágjuk. Egy nagy edényt megöltünk vízzel, beleteszünk 2 evőkanál sót és egy éjszakán át benne áztatjük a birsalmákat.
2. Lépés
Másnap elővesszük az edényt, a birsalmadarabokat lecsöpögtetjük és befőttes üvegbe rakosgatjuk őket. Előkészítünk 2 liter vizet a cukorral és a fűszerekkel és egy nagy lábasban felforraljuk.
3. Lépés
Levesszük a tűzről, majd belekeverjük a borecetet és az üvegekbe töltjük őket. Az üvegek tetejére késhegynyi tartósítószert szórunk és az üveget lezárjuk.
4. Lépés
Az üvegeket hűvös helyen tároljuk 3 hétig, majd csak az után bontsuk fel őket.
Tálaljuk vadhúsok, sültek mellé.
Értékelések
(5 / 5)
1 személy értékelt
7 500 megtekintés
Kapcsolódó receptek:
Tápérték információk
1 adagra vonatkozik!
-
Energia
1341,7 kcal -
Összes Zsír
2,0 g -
Szénhidrát
338,0 g -
Fehérje
2,7 g