Kovászos uborka recept

2012-09-13
  • Hány főre: 4-6
  • Előkészítés: 15 perc
  • Főzési/Sütési idő: 0 perc
  • Elkészítés: 15 perc

Ezt a receptet még nagyanyámtól tanultam, sokat segítettem mikor kicsi voltam, mert a kertben termett uborkát mindig eltettük.

Ezeket szerezd be:

  • 2 kg uborka
  • 1 csokor kapor
  • 4 fokhagyma gerezd
  • 8 dkg só
  • 1 ek ecet
  • 2 l víz
  • kenyérszeletek

1. lépés

A vizet felforraljuk a sóval, majd langyosra hűtjük. Az uborkákat addig meleg vízbe ásztatjuk és jól átmossuk, hogy minden piszok lejöjjön róla. Elővesszük a kimosott befőttes üvegeket (az 5 literes fajtát). Az uborkákat szorosan beleállítjuk, a kaporral, a fokhagymával. A sós vízzel feltöltjük az üvegeket.

2. lépés

Beleöntjük még az evőkanálnyi ecetet, majd a tetejére egy kenyér szeletet teszünk. Az üveget hagyjuk kint a napon, a tetejét ne fedjük le szorosan, csak tegyük rá. Általában 4-6 napig hagyjuk kint, előtte győződjünk meg róla, hogy az íze alapján elkészült, ha nem, akkor hagyjuk még kint. Amennyiben jónak találjuk, vegyük ki belőle a kenyereket, dobjuk ki, majd szűrjük le az uborka levét és töltsük őket zárható edénybe. Én a hűtőben szoktam tárolni.

 

fotó: hvg
Fogás: , Hozzávalók: , , , , ,

Egyik hobbim a főzés, szeretek új dolgokat kitalálni és kísérletezni a finomságokkal.

Értékelések

(3.5 / 5)

3.5 5 2
Értékeld a receptet!

2 személy értékelt

5 728 megtekintés

Kapcsolódó receptek:
  • Házi kovászos uborka

  • Finom céklabefőtt

  • Kovászos uborka töltve

  • Házi csalamádé recept

  • Ecetes birsalma (savanyúság)