Kovászos uborka recept
2012-09-13- Típus: Savanyúság
- Nehézség: Könnyű
- Hány főre: 4-6
- Előkészítés: 15 perc
- Főzési/Sütési idő: 0 perc
- Elkészítés: 15 perc
Ezt a receptet még nagyanyámtól tanultam, sokat segítettem mikor kicsi voltam, mert a kertben termett uborkát mindig eltettük.
Ezeket szerezd be:
- 2 kg uborka
- 1 csokor kapor
- 4 fokhagyma gerezd
- 8 dkg só
- 1 ek ecet
- 2 l víz
- kenyérszeletek
1. lépés
A vizet felforraljuk a sóval, majd langyosra hűtjük. Az uborkákat addig meleg vízbe ásztatjuk és jól átmossuk, hogy minden piszok lejöjjön róla. Elővesszük a kimosott befőttes üvegeket (az 5 literes fajtát). Az uborkákat szorosan beleállítjuk, a kaporral, a fokhagymával. A sós vízzel feltöltjük az üvegeket.
2. lépés
Beleöntjük még az evőkanálnyi ecetet, majd a tetejére egy kenyér szeletet teszünk. Az üveget hagyjuk kint a napon, a tetejét ne fedjük le szorosan, csak tegyük rá. Általában 4-6 napig hagyjuk kint, előtte győződjünk meg róla, hogy az íze alapján elkészült, ha nem, akkor hagyjuk még kint. Amennyiben jónak találjuk, vegyük ki belőle a kenyereket, dobjuk ki, majd szűrjük le az uborka levét és töltsük őket zárható edénybe. Én a hűtőben szoktam tárolni.
fotó: hvg
Értékelések
(3.5 / 5)
2 személy értékelt
5 728 megtekintés