Házi csalamádé recept
2012-06-01- Típus: Savanyúság
- Nemzetiség: Hungarikum
- Nehézség: Haladó
- Hány főre: 10
- Előkészítés: 2:30 p
- Főzési/Sütési idő: 30 perc
- Elkészítés: 3:0 p
Aki szeret befőttet és savanyúságot eltenni, az mindenképpen próbálja ki ezt az egyszerű csalamádé receptet, mert sokkal jobb lesz, mint a boltban kapható fajták.
Ezeket szerezd be:
- 1 kg káposzta
- 6 vöröshagyma
- 1 kg uborka
- 1 kg paradicsom
- 1 kg paprika
- 5 evőkanál só
- 1 evőkanál mustármag
- 1 kk köménymag
- 1 dl 20%-os ecet
- 10 dkg cukor
- 1 kk borkén
1. Lépés
Készítsük elő a zöldségeket, tisztítsuk őket. A káposztát gyaluljuk le, a többi zöldségeket pedig vágjuk tetszőleges méretűre, kockázzuk vagy szeleteljük. Vegyünk elő egy nagy tálat, keverjük össze benne a zöldségeket, szórjuk meg a sóval, a mustármaggal és köménymaggal, majd tegyük a spejzba 2 órára pihenni.
2. Lépés
A 2 óra letelte után vegyük elő a tálat, nyomkodjuk ki a zöldségeket és rakjuk őket dunsztos üvegbe. Jól tömködjük meg őket! A visszamaradt zöldséglevet keverjük össze ecettel és 1 liter vízzel, öntsük egy lábasba és forraljuk fel a cukorral.
3. Lépés
A forrásban lévő léhez adjuk hozzá a borként, majd vegyük is le a tűzről és hagyjuk hűlni hideg helyen. Mikor szobahőmérsékletre hűlt, töltsük az üvegekbe, majd fedjük le őket és helyezzük a spejzba.
Tipp: Ha az utolsó körben, nagyon leapadna az üvegekben a folyadék akkor pótoljuk. Pörköltökhöz, sültekhez, és szinte minden savanyúsággal elképzelhető ételhez fogyasztható.
fotó: flickr
Értékelések
(3.7 / 5)
3 személy értékelt
8 018 megtekintés
Kapcsolódó receptek:
Tápérték információk
1 adagra vonatkozik!
-
Energia
151 kcal -
Összes zsír
1 g -
Szénhidrát
34,7 g -
Fehérje
4,7 g