Burgundi marharagu
2014-10-15- Hány főre: 4
- Előkészítés: 25 perc
- Főzési/Sütési idő: 3:0 p
- Elkészítés: 3:30 p
Ennél finomabb húsétel nincs is vagy csak nagyon kevés :) Imádom.
Ezeket szerezd be:
- 15 dkg húsos kolozsvári szalonna
- 1 ek olivaolaj
- 1 kg marhahús (lábszár)
- 2 db sárgarépa
- 1 nagy vöröshagyma
- só, bors
- 2 evőkanál liszt
- 2,5 dl száraz vörösbor
- 4 dl marhahús alaplé
- 1-2 gerezd fokhagyma
- 4 ek sürített paradicsom
- 1 tk kakukkfű
- 2 babérlevél
- 6 db salottahagyma vagy gyöngyhagyma
- 20 dkg csiperkegomba
- 2 ek vaj
- 30 dkg burgonya
- 1 csokor petrezselyemzöld
1. Lépés
A szalonna bőrét levágjuk, és félretesszük. Felkockázzuk a szalonnát, és bőrrel együtt, lobogó vízben 10 percig főzzük. Ezután kivesszük, és lecsepegtetjük.
2. Lépés
Egy nagy vasedényben 1 ek olajjal zsírjára sütjük, majd kivesszük a szalonnadarabokat. Ebben a zsiradékban nagy lángon megpirítjuk a 3cm-es darabokra vágott marhahúst. Nem kell átsütni, csak az a cél, hogy minden oldal megpiruljon. Érdemes több adagban sütni, hogy a hús ne hűtse le nagyon a zsiradékot.
3. Lépés
A megpirult húst egy külön tálba szedjük, és addig ismételjük a műveletet, amíg az összest meg nem pirítottuk. A kiszedett hús levet ereszt, de ezt a levet semmiképp ne öntsük ki.
4. Lépés
Ugyanebben az edényben megpároljuk a hagymát, majd rátesszük a felszeletelt répát is. Ha megpuhultak a zöldségek, akkor elzárjuk a tűzhelyet, és visszaszedjük rá a szalonnát, és a húst, majd megszórjuk 1 ek liszttel.
5. Lépés
Rátesszük az edény tetejét, és jól összerázzuk a meglisztezett ragut. 225 fokra előmelegített sütőbe tesszük 5 percre pirulni, ugyanezt a műveletet megismételjük 1 ek liszt, rázás és 5 perc a sütőben.
6. Lépés
Ha készen vagyunk, visszavesszük a sütőt 150 fokra. A raguhoz hozzáadjuk a szalonnabőrét, a sűrített paradicsomot, belenyomjuk a fokhagymát, kakukkfűvel, és a babérral ízesítjük.
7. Lépés
Hozzáadjuk a húsból sütés után kifolyt levet, majd felöntjük a vörösborral és annyi marhahúslevessel, hogy éppen ellepje. Lefedjük,és a sütőbe minimum 3 órán át főzzük. Időnként keverjük meg.
8. Lépés
Ha a hús szétomlik és besűrűsödött, akkor van készen. Kevés vajhoz adjuk a fél citrom levét, és ha habzik, akkor tesszük bele a tisztított, és felaprított gombát és a salottahagymát. Az elkészült marharaguhoz hozzákeverjük, vagy melléhalmozzuk a tálon a vajon megpirított gombát, és hagymát. Petrezselymes burgonyával tálaltam.
Értékelések
(5 / 5)
1 személy értékelt
4 345 megtekintés
Kapcsolódó receptek:
Tápérték információk
1 adagra vonatkozik!
-
Energia
1,059 kcal -
Zsír
63.2g -
Szénhidrát
25.6g -
Fehérje
81.9g -
Koleszterin
260mg -
Cukor
5.6g