Vörösboros gombás marhaszelet vadas- és sütőtökszósszal

2016-01-04
  • Hány főre: 2
  • Előkészítés: 10 perc
  • Főzési/Sütési idő: 60 perc
  • Elkészítés: 1:10 p

Vörösboros gombás marhaszeletet készítettem fokhagymás, vajas krumplipürével, amit vadas- és sütőtökszósszal bolondítottam.

Ezeket szerezd be:

  • - : : : A gombás húshoz : : : -
  • 25 dkg marhacomb (marhacomb-felsál)
  • olaj
  • 5 dkg füstölt szalonna
  • 20 dkg csiperkegomba
  • 2 teáskanál mustár
  • 2 gerezd fokhagyma
  • olívaolaj
  • 1 dl vörösbor
  • 1 ek főzőtejszín
  • só (ízlés szerint)
  • őrölt fekete bors (ízlés szerint)
  • - : : : A vadas szószhoz : : : -
  • 1 db sárgarépa
  • 1 db fehérrépa
  • 0.25 db zellergumó
  • 1 db zellerlevél
  • 2 szál petrezselyem
  • 1 tk mustár
  • só (ízlés szerint)
  • őrölt fekete bors (ízlés szerint)
  • 1 db borókabogyó
  • 1 db babérlevél
  • 0,5 db vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 csapott ek liszt
  • 1 teáskanál cukor
  • kakukkfű (ízlés szerint)
  • 1 tk citromlé
  • 1 db ecetes uborka
  • 1 dl tejföl
  • - : : : Sütőtök szószhoz : : : -
  • 15 dkg sütőtök
  • 1 tk olívaolaj
  • 1 db húsleveskocka
  • őrölt fekete bors (ízlés szerint)
  • őrölt csípős pirospaprika (ízlés szerint)
  • 1 ek főzőtejszín
  • 1 teáskanál tökmagolaj
  • - : : : Krumplipüréhez : : : -
  • 5 db burgonya
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál vaj

1. lépés

A húst bekenem mustárral, sózom, borsozom, megszórom az aprított fokhagymával, locsolok rá olívaolajat és beteszem a hűtőbe egy napra.

2. lépés

Másnap egy serpenyőben a felvágott szalonnát megpirítom, a felszeletelt újhagymát megdinsztelem, ráteszem a húsokat és mindkét oldalán megsütöm, majd öntök rá kevés vizet és párolom. Végül ráteszem a gombaszeleteket, fűszerezem, locsolok rá vörösbort és főzőtejszínt.

3. lépés

Hozzálátok a szószok elkészítéséhez. A zöldségeket feldarabolom, s 3 dl vízben a fűszerekkel megfőzöm, majd hozzáöntök egy kevés ecetet, s citromlevet. Serpenyőben kevés cukrot karamelizálok, beleteszem a zöldségeket, egy kevés lisztet, majd pár percig főzöm. Végül a mártást mustárral és tejföllel összeturmixolom.

4. lépés

A tököt kockára vágom, olajjal meglocsolom, s a sütőben megsütöm. Majd kevés vízbe teszem, fűszerezem, adok hozzá főzőtejszínt és tökmagolajat, felrottyantom. Botmixerrel pürésítem.

5. lépés

A megpucolt krumplit sós vízben megfőzöm, összetöröm, vajjal és aprított fokhagymával kikeverem.

6. lépés

Tálaláskor teszek a tányérra krumplipürét, mellé egy szelet húst, gombát, s kanalazok a tányérra a szószokból.

Egy világotjárt nyugdíjas külkereskedő próbálkozásai a konyhában, kalandozásai Gastronomiában.

Értékelések

(5 / 5)

5 5 2
Értékeld a receptet!

2 személy értékelt

1 180 megtekintés

Kapcsolódó receptek:
  • Gyömbéres marha

Tápérték információk

1 adagra vonatkozik!

  • Energia

    1247 kcal
  • Zsír

    55,9 g
  • Koleszterin

    173 mg
  • Szénhidrát

    115,8 g
  • Cukor

    17,5 g
  • Fehérje

    66,4 g