Erdélyi korhelyleves

2012-04-15
  • Hány főre: 4
  • Előkészítés: 30 perc
  • Főzési/Sütési idő: 30 perc
  • Elkészítés: 60 perc

korhelylevest káposztalevesnek is nevezik. A recept elkészítésével igazi erdélyi hangulatunk támad.

Ezeket szerezd be:

  • 80 dkg darált hús
  • 3 nagy sárgarépa
  • 2 nagy zeller
  • 2 nagy fehér répa
  • 1fej vöröshagyma
  • só, bors
  • 1 egész csirke darabokra vágva
  • 2 ek olaj
  • kapor
  • 2 kiskanál pirospaprika
  • petrezselyem
  • 1 kis fejes káposzta

Recept elkészítés

1. A zöldséget megtisztítjuk, majd a sárgarépát apróra vágjuk és 2 kanál olajon megfuttatjuk, 1 dl vizet adunk hozzá, hagyjuk 5 percig párolódni.
2. Feltöltjük 3 l hideg vízzel, hozzáadjuk a csirkét, a zellert, a petrezselyemgyökeret, az egész hagymát, a szeletekre vágott káposztát, sózzuk, majd alacsony lángon megfőzzük.
3. Ezalatt elkészítjük a gombócokat. A darált húst összekeverjük kaporral, sóval, borssal és pirospaprikával és kis gombócokat alakítunk. A leveshez hozzáadjuk a gombócokat. Vigyázzunk, hogy ezentúl nem szabad, csak finoman keverni, nehogy a gombócok szétjöjjenek.

Mikor a leves elkészült megszórjuk egy kis petrezselyemmel.

Egyik hobbim a főzés, szeretek új dolgokat kitalálni és kísérletezni a finomságokkal.

Értékelések

(4.5 / 5)

4.5 5 2
Értékeld a receptet!

2 személy értékelt

2,456 megtekintés

Kapcsolódó receptek:
  • Kertészlány leves

  • Medvehagymás zöldségleves mozzarellával

  • Fehérboros gombás káposztaleves sült pörccel

  • Mexikói zöldségleves füstölt sajttal

  • Mexikói zöldségleves tortillával és tequilával

Kommentek

  • Makai Győző Virágjáró

    Nem tudom, hol főzik így a korhelylevest Erdélyben, vagy akárhol! Nem a recepttel van a gond, hanem a nevével. Én erdélyi vagyok, és legjobb tudomásom szerint a korhelyleves savanyú káposztából, ill annak levéből készül, füstölt hússal(kolbásszal), húsgombócokkal, nincsen nagyon cifrázva, nincs benne zöldség stb, fűszerezése is inkább csak bors, kevés fűszerpaprika, csombor(kapor esetleg). Gyenge rántás megy bele(elhagyható), tejföllel tálaljuk.
    M Gy