Albondigas leves recept (mexikói húsgombóc leves)

2012-04-15
  • Hány főre: 4
  • Előkészítés: 20 perc
  • Főzési/Sütési idő: 40 perc
  • Elkészítés: 60 perc

Albondigas leves egy hagyományos mexikói recept. ALBONDIGAS azt jelenti: „fasírt, húsgolyó” spanyolul. A mexikói receptek markáns íze a cyenne-i borsnak, a mentalevélnek, a koriandernek, paradicsomszósznak és a sok hagymának köszönhető.

Hozzávalók

2 evőkanál olívaolaj
1 nagy fej vöröshagyma, apróra vágva
1 nagy gerezd fokhagyma, aprítva
3 liter csirke alaplé
1/2 csésze paradicsomszósz
30 dkg zöldbab
2 nagy sárgarépa, hámozott és szeletelt
1/3 csésze nyers fehér rizs
1 kg marha darált hús
1/4 csésze apróra vágott friss mentalevél
1/4 csésze apróra vágott petrezselyem
1 nyers tojás
Egy csipet cayenne-i bors
20 dkg fagyasztott vagy friss zöldborsó
1 teáskanál szárított oregánó
Só és bors
koriander

Recept elkészítése

1. Melegítsünk olajat egy nagy, vastag fenekű fazék közepes lángon. Adjuk hozzá a hagymát és főzzük puhára, körülbelül 5 percig. Hozzáadjuk a fokhagymát és főzzük további 1 percig. Öntsük bele a húsleveskeveréket és a paradicsomszószt. Forraljuk fel és csökkentsük a hőfokot, majd kezdjük el párolni. Keverjük bele a sárgarépát és a zöldbabot.
2. Készítse elő közben a húsgombócot. Keverjük össze a húst a rizzsel, a mentalevéllel, adjunk hozzá petrezselymet, sót és borsot. Keverjük össze a nyers tojással, majd alakítsunk kicsi gombócokat.

3. Tegyük bele a húsgombócokat a fortyogó levesbe egyesével. Fedjük le és hagyjuk főni fél órát. A vége felé hozzáadjuk a borsót is. Fűszerezzük csipet oregánóval, megszórjuk sóval, borssal és egy csipet cayenne borssal ízlés szerint.
Tálaláskor díszítsük apróra vágott friss korianderrel.

Egyik hobbim a főzés, szeretek új dolgokat kitalálni és kísérletezni a finomságokkal.

Értékelések

(5 / 5)

5 5 3
Értékeld a receptet!

3 személy értékelt

5 479 megtekintés

Kapcsolódó receptek:
  • Sült kolbászleves sült gombával és krumplival

  • Fehérboros retekleves

  • Zöldséges burgonyagombóc leves

  • Alföldi húsgombóc leves

  • Vörösboros mazsolás görögdinnye leves füstölt sajtos, pirított mogyorós toasttal