A Mama chilis babja
2012-04-02- Típus: Chilis bab receptek
- Nemzetiség: Mexikói
- Nehézség: Könnyű
- Hány főre: 4
- Előkészítés: 10 perc
- Főzési/Sütési idő: 30 perc
- Elkészítés: 40 perc
1 óra vagy annál kevesebb idő alatt elkészíthető. Ha a száraz bab, akkor több időbe tart megfőzni, de ha konzerves babot használunk, akkor gyorsabban elkészíthető az étel. Ha a száraz babot használunk, akkor legalább egy órát áztassuk, akkor kisebb lesz a főzési idő. Figyeljünk oda, hogy főzésnél ne ugyanazt a vizet, hanem friss vizet használjunk, ne azt, amiben a babok áztak, mert sok kosz marad benne.
Ezeket szerezd be:
- 3-4 konzerves bab
- 1/2 kg marha vagy sertéscomb
- 1 vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1-2 evőkanál chili por
- 1 evőkanál apróra vágott petrezselyem
- 4-5 db nagyobb paradicsom
- 1 teáskanál cukor
- 1/2 csésze friss koriander levél
Elkészítés:
1. Kezdjük a babbal. (Ha a bab konzerv, öblítsük le őket, és ugorjunk a 2. lépésre.) Tegyük a babot egy nagy fazékba, és fedjük le legalább annyi vízzel, ami éppen ellepi. Forraljuk fel, majd csökkentsük a hőfokot, hogy szépen megpárolódjanak. Körülbelül 2 óra kell, hogy a bab megpuhuljon. (A sok főzési és puhulási idő miatt ajánlott inkább konzerves babot használni.)
2. Egy nagy serpenyőben megpirítjuk a hagymát és fokhagymát, 2 evőkanál olívaolajjal, amíg áttetsző nem lesz. Ezután adjuk hozzá a kockákra vágott és megmosott húst. Adjuk hozzá a chili port közben. Először csak egy kiskanállal, csínján bánjunk vele, majd szépen fokozatosan kóstolás közben, a többit ízlés szerint. Adjuk hozzá az apróra vágott petrezselymet. Ezután vágjuk kis kockákra a paradicsomokat vagy ehhez is használhatunk helyettesítésképpen konzerv paradicsomot. Ízesítsük sóval és keverjünk hozzá 1 teáskanál cukrot, hogy ellensúlyozza a paradicsom savanyúságát.
4. Ha a bab megfőtt, akkor hozzáadjuk a húshoz. Főzzük még 5-10 percig, ízesítsük sóval. Keverjük hozzá a koriander leveleket, illetve tálalás előtt is szórjunk rá.
A chilis babot tálalhatjuk egymagában, szimplán kenyérrel, de akinek túl tömény, az készíthet hozzá riszt, esetleg sült krumplit is.
Jó étvágyat!
Értékelések
(5 / 5)
2 személy értékelt
5 669 megtekintés