Sütőporos fánk
2015-05-21- Típus: Fánk
- Nemzetiség: Hungarikum
- Nehézség: Könnyű
- Hány főre: 4
- Előkészítés: 20 perc
- Főzési/Sütési idő: 10 perc
- Elkészítés: 30 perc
Egyszerűen, és gyorsan kb. fél óra alatt elkészül, és már tálalhatjuk is.
Ezeket szerezd be:
- Hozzávalók kb. 20 db fánkhoz:
- 25 dkg liszt
- 1 db tojás (nagy)
- 3 ek porcukor
- 2 dl tejföl
- 1/2 cs sütőpor (6 gramm)
- késhegynyi szódabikarbóna
- 2 tk rum
- 1 tk vaníliaaroma
- 0,5 dl olaj a sütéshez
1. Lépés
A porcukorhoz adjuk hozzá az egész tojást, a tejfölt, a rumot, és a vaníliaaromát, majd keverjük alaposan össze.
2. Lépés
A lisztet keverjük össze a sütőporral és a szódabikarbónával, majd szitáljuk hozzá a tejfölös-cukros keverékhez.
3. Lépés
Ezután keverjük, majd gyúrjuk össze a tésztát. (Ha túl lágy lenne, akkor még adjunk hozzá egy kevés lisztet.)
4. Lépés
Ezután lisztezett felületen nyújtsuk ki kb. 3 mm vastagra, és egy 8 cm átmérőjű szaggatóval szaggassuk ki a tésztát, majd szúrjuk ki a közepét. (A visszamaradt tésztát szintén gyúrjuk össze, és szaggassuk ki.)
5. Lépés
Egy serpenyőbe hevítsünk fel kb. fél liter olajat, majd amikor már elég forró, helyezzünk bele pár darab fánkot, majd mérsékeljük a lángot, és kisebb hőfokon kezdjük el sütni.
6. Lépés
Sütés közben többször fordítsuk át a fánkokat, hogy egyenletesen szép pirosra süljenek. Ezután szedjük ki, és tegyük papírtörlőre, hogy a felesleges olajat felszívja. (A fánk sütés közben egyáltalában nem szívja magába az olajat.)
7. Lépés
Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, majd lekvárral kínáljuk. A kisült fánk a szódabikarbónának köszönhetően sütés közben szépen feljön, és légiesen könnyű lesz a tésztája. Ízlés szerint tálalás előtt meg is tölthetjük.
Értékelések
(4.3 / 5)
4 személy értékelt
5 794 megtekintés
Kapcsolódó receptek:
Tápérték információk
1 adagra vonatkozik!
-
Energia
636 kcal -
Zsír
37.3g -
Szénhidrát
63g -
Fehérje
11.5g -
Koleszterin
92mg -
Cukor
9.6g