Joghurtos fánk Gizitől

2015-03-16
  • Hány főre: 4
  • Előkészítés: 1:40 p
  • Főzési/Sütési idő: 20 perc
  • Elkészítés: 2:0 p

Farsang idején mindig megsütöm ezt a finom fánkot.

Ezeket szerezd be:

  • 1 dl tej
  • 1.5 dl natúr joghurt
  • 2 dkg élesztő
  • 2 ek cukor
  • 25 dkg liszt
  • 1/4 tk szódabikarbóna
  • csipet só
  • 5 dl olaj a sütéshez

1. Lépés

A joghurtot kelesztőtálba tenni. A tejet forráspontig melegíteni, majd levenni a tűzről és hozzáönteni a joghurthoz.

2. Lépés

Beletenni a cukrot, jól összekeverni és végül belemorzsolni az élesztőt.
Ezután a tál tetejét lefedni és 5 percig pihentetni, majd hozzáönteni a csipet sóval és a szódabikarbónával összekevert lisztet.

3. Lépés

Keverőlapáttal jól összekeverni, tetejét liszttel megszórni, majd a tál tetejét lefedve, egy órán át meleg helyen keleszteni.

4. Lépés

Kelesztés után, lisztezett felületre borítani, majd a tetejét is jól megszórni liszttel és tenyérrel ujjnyi vastagra szétnyomkodni. Kelesztés után elég lágy lesz a tészta, ezért bőven alá kell lisztezni hogy ne ragadjon le.

5. Lépés

Fánkszaggatóval kiszaggatni, majd egy konyharuhával letakarva még 20 percig keleszteni.

6. Lépés

Egy serpenyőbe olajat hevíteni, majd óvatosan belehelyezni a fánkokat. Egyszerre legfeljebb 3-4 db-ot, mert sütés közben nőni fognak. Mindkét oldalát szép pirosra sütni, majd lecsepegtetni és papírtörlőre kiszedni.

Még melegen porcukorral megszórni és ízlés szerinti lekvárral tálalni.

Az ételek elkészítéséhez nem csak megfelelő alapanyagokra, de teljes odaadásra is szükség van.

Értékelések

(4.3 / 5)

4.3 5 3
Értékeld a receptet!

3 személy értékelt

1 288 megtekintés

Kapcsolódó receptek:
  • Tarkedli recept

  • Túróval töltött fánk

  • Sütőporos fánk

  • Extra puha csöröge fánk

  • Zöldséges tarkedli

Tápérték információk

1 adagra vonatkozik!

  • Energia

    407 kcal
  • Zsír

    13.3g
  • Szénhidrát

    59.6g
  • Fehérje

    11.4g
  • Koleszterin

    4mg
  • Cukor

    10.1g