Mákos és diós beigli

2012-12-21
Mákos és diós beigli
  • Hány főre: 8-10
  • Előkészítés: 2:0 p
  • Főzési/Sütési idő: 60 perc
  • Elkészítés: 3:0 p

Nincs Karácsony beigli nélkül. A megszokott mákos és diós a kedvencem, de kóstoltam már rumos-diós, kókuszos, kakaósat is. Azért nekem a hagyományosok a kedvenceim.

Ezeket szerezd be:

  • Tésztához:
  • 150 dkg liszt
  • 9 tojássárgája
  • 50 dkg vaj
  • 3 dl tej
  • 5 dkg élesztő
  • 6 dkg cukor
  • 1,5 dl tejföl
  • 1 citrom reszelt héja és leve
  • Mákos töltelék:
  • 40 dkg darált mák
  • 3 dl tej
  • 3 ek méz
  • 15 dkg cukor
  • 15 dkg mazsola
  • 1 citrom leve és héja
  • Diós töltelék:
  • 40 dkg darált dió
  • 2 dl tej
  • 15 dkg mazsola
  • 4 evőkanál lekvár
  • 30 dkg porcukor

1. Lépés

A lisztet összemorzsoljuk a vajjal, majd belemorzsoljuk az élesztőt is és összegyúrjuk a többi hozzávalóval. Minimum 2-3 órára hútőbe tesszük, de ha van időnk, akkor akár egy éjszakára is.

2. Lépés

Mákos töltelék elkészítése: a cukorral elkevert mákot tejjel leforrázzuk, hozzáadjuk a lemosott, lecsöpögtetett mazsolát és mézet vagy porcukrot is használhatunk. (Egyik barátnőm cukorbeteg anyukájával sztíviával készíti). Jöhet bele a citromhéj és a leve.

Diós töltelék: A diót elkeverjük a cukorral, majd leforrázzuk tejjel, majd hozzákeverjük a vízbe vagy rumba áztatott mazsolát.

3. Lépés

Másnap a tésztát 10-12 részre osztjuk, majd 3-4 mm vastagságúra nyújtjuk egy lisztezett gyúródeszkán. Megtöltjük a kívánt töltelékkel, feltekerjük, majd kizsírozott tepsibe fektetjük, szorosan egymás mellé. A tetejét villával beszurkáljuk és 180°C-on és 60 perc alatt készre sütjük.

Én vagyok az élő példája annak, hogy egy férfi is szerethet a konyhában főzőcskézni.

Értékelések

(4.3 / 5)

4.3 5 4
Értékeld a receptet!

4 személy értékelt

5,897 megtekintés

Tápérték információk

1 adagra vonatkozik!

  • Energia

    1,328 kcal
  • Zsír

    60.3g
  • Szénhidrát

    175.4g
  • Fehérje

    28g