Hagymás korongok

2012-08-18
  • Hány főre: 6
  • Előkészítés: 15 perc
  • Főzési/Sütési idő: 25 perc
  • Elkészítés: 3:0 p

Ha nem szeretnénk a gyerekeket folyton chipsekkel és kekszekkel tömni, ami ki tudja milyen adalékanyagokkal és ízfokozókkal vannak teli, akkor készítsünk otthon saját sós ropogóst, ami ráadásul teljes kiőrlési lisztből készül.

Ezeket szerezd be:

  • 1 1/4 csésze langyos víz
  • 1/4 csésze olívaolaj
  • 1 nagy tojás
  • 2 csésze sima liszt
  • 2 csésze teljes kiőrlésű liszt
  • 1/4 csésze cukor
  • 1 teáskanál só
  • 1 csomag élesztő
  • A tetejére:
  • 1 közepes hagyma, hámozott és kockára vágott
  • 2 teáskanál mák
  • 2 teáskanál olívaolaj
  • 1/2 teáskanál durva só
  • 1 tojás

1. Lépés

Helyezzük az első 8 összetevőt a kenyérgépünkbe ha van, ha nincs, akkor hagyományos úton gyúrjuk össze a hozzávalókat és készítsünk belőle kelt tésztát. Ha gépben csinálnánk, akkor ellenőrizzük a tésztát körülbelül 10 perc után, hogy a tészta sima és rugalmas, és szabadon mozoghat a gép belsejében. Ha túl száraz, adjunk hozzá vizet, egyszerre 1 evőkanállal. Ha nagyon nyúlós, adjunk hozzá lisztet.

Vegyük ki a gépből, majd hagyjuk kelni a tésztát 15 percig letakarva, meleg helyen.

2. Lépés

Közben helyezzük a kockára vágott hagymát egy tálba, és keverjük a mákkal és az olívaolajjal. Kelés után osszuk a tésztát 20-22 golyóra, egyenként körülbelül 2 grammosak legyenek. Egy lisztes felületen alakítsunk  belőlük labdát, majd alakítsunk belőlük lapos köröket. Természetesen lehetnek kisebbek is, hogy több legyen belőle. :)

3. Lépés

Megszórjuk egy evőkanál hagymás-mákos keverékkel minden egyes korongunkat, majd egy villával szurkáljunk meg és sózzuk. Tegyük a korongokat egy sütőpapírral bélelt tepsibe, nagyjából kenjük meg egy felvert tojásból mindegyik tetejét és szélét és fedjük le egy másik tepsivel, hagyjuk állni őket 30 percig.

4. Lépés

Közben melegítsük elő a sütőt 180°C-ra. Kelés után süssük a korongokat 20-25 percig, amíg élek enyhén megpirulnak. Tálalás előtt vegyük ki őket  a tepsiből és hagyjuk kihűlni.

Egyik hobbim a főzés, szeretek új dolgokat kitalálni és kísérletezni a finomságokkal.

Értékelések

(5 / 5)

5 5 2
Értékeld a receptet!

2 személy értékelt

2,522 megtekintés

Kapcsolódó receptek:
  • Sajtos ropi

  • Sokmagos keksz

  • Sajtos virágok

  • Sajtos ropogtatnivaló

  • Pizzás csavart

Tápérték információk

1 adagra vonatkozik!

  • Energia

    135,6 kcal
  • Összes Zsír

    4 g
  • Szénhidrát

    17,7 g
  • Fehérje

    5,7 g