Füstölt sárgaborsó leves

2014-05-19
  • Hány főre: 4
  • Előkészítés: 60 perc
  • Főzési/Sütési idő: 50 perc
  • Elkészítés: 1:50 p

Leves rajongók vagyunk és bár megosztó a sárgaborsó, Én azért is oda vagyok minden formában.
Laktató, így egy könnyebb fő fogással igazán kellemes ebéd lehet belőle ;)

Ezeket szerezd be:

  • 500 g sárgaborsó
  • 1 szép megtermett szelet szalonna
  • 1 kisebb fej hagyma
  • egy csapott tk. pirospaprika
  • 1 leveskocka
  • bors ízlés szerint
  • petrezselyem
  • liszt és pár evőkanál tejföl a habaráshoz

1. Lépés

A borsót pár órával az elkészítést megelőzően, hideg vízbe áztatjuk. Mikor szépen megdagadt, szitán keresztül átmossuk, hogy semmilyen szennyeződés se maradjon benne, ha kell a hibás szemeket kiválogatjuk.

2. Lépés

A szalonnát kockázzuk, zsírjára pirítjuk a kockára vágott hagymával együtt. Amikor szép piros a szalonna, félrehúzva a tűzről pirospaprikával ízesítjük, majd hozzáadjuk a borsót és felöntjük vízzel. Fűszerezzük és belekerülhet a leveskocka is.

3. Lépés

Amikor a borsó már puha, beleszórjuk az aprított petrezselymet. A tejfölben elkeverjük a lisztet egy kevés leves lével, majd az egészet a levesbe keverjük, így sűrítve azt (a tuti csomómentesség érdekébe, szűrőn keresztül is önthetjük).

4. Lépés

Melegen tálaljuk, pirítóssal, friss kenyérrel.
Tálalás javaslat: Petrezselyemmel.
Kevés pirított szalonnát az elején elmentünk, azzal megszórva ill. paprikás szalámival a tetején is nagyon jól mutat. :)

 

Tipp: Más egyéb füstölt finomságokkal is gazdagíthatjuk, és a fűszerezéstől is eltérhetünk.
Készülhet vízben oda téve, sima hagymás rántással, a szalonnát főzés közben beletéve, majd a végén tejfölözve :)

 

 

Sütni-főzni, szívvel-lélekkel

Értékelések

(5 / 5)

5 5 2
Értékeld a receptet!

2 személy értékelt

1 487 megtekintés

Kapcsolódó receptek:
  • Tejfölös sárgaborsó leves kaporral, sonkával

Tápérték információk

1 adagra vonatkozik!

  • Energia

    505 kcal
  • Zsír

    7.2g
  • Szénhidrát

    81.3g
  • Fehérje

    28.8g
  • Koleszterin

    14mg
  • Cukor

    3.3g