Tejfölös sárgaborsó leves kaporral, sonkával
2014-07-08- Típus: Sárgaborsó leves
- Nemzetiség: Hungarikum
- Nehézség: Könnyű
- Hány főre: 4
- Előkészítés: 60 perc
- Főzési/Sütési idő: 40 perc
- Elkészítés: 1:40 p
Egy jó levesnek nehéz ellenállni, így már csak azt kellett kitalálni, milyen variáció készüljön. Sárgaborsó régen volt, így rá esett a választásom. Főzés közben eszembe jutott a nemrég készített palóc leves, amibe imádtam a kaprot , gondoltam kipróbálom, mert sárgaborsóval sosem kombináltam. Jól döntöttem, nagyon kellemes ízt kölcsönzött a levesnek. Az enyhe füstös íz, a tejföl és a puha sonka pedig csodásan megkoronázta. Olyan egyszerű és még is olyan…de olyan..hmm!
Ezeket szerezd be:
- 500 g sárgaborsó
- sonka (amennyi épp van, de lehet bele tenni húsosabb szalonnát vagy kolbászt is :) )
- ételízesítő
- egy kisebb vöröshagyma
- olaj
- liszt
- pirospaprika
- kapor
- tejföl
- só, bors
- víz és/vagy sonka főzőlé, ha van készleten
1. Lépés
A sárgaborsót beáztatjuk legalább 1 órára. Megmossuk, kiválogatjuk. Feltesszük főzni, annyi vízben vagy főzőlében, hogy bőségesen ellepje, hiszen később besűrűsödik. Mikor félkész a borsó a sonkát belekockázzuk.
2. Lépés
Ha nem előfőzött füstölt húst teszünk bele, akkor a borsóval együtt tegyük oda. Sózzuk, borsozzuk és beletesszük az ételízesítőt is. A rántáshoz a hagymát lereszeljük vagy apróra vágjuk.
A lisztből az olajból és a hozzáadott hagymából egy könnyed rántást készítünk.
3. Lépés
Amikor aranybarna félrehúzzuk, pirospaprikát teszünk hozzá, majd a leveshez keverjük és tovább főzzük. Mielőtt kész lenne, kaporral ízesítjük, a tejfölt pedig kevés levessel kikeverve a többi leveshez öntjük.
Pár perc után elzárjuk, melegen tálaljuk.
Értékelések
(5 / 5)
1 személy értékelt
2 449 megtekintés
Tápérték információk
1 adagra vonatkozik!
-
Energia
679 kcal -
Zsír
20.4g -
Szénhidrát
86.5g -
Fehérje
37.6g -
Koleszterin
54mg -
Cukor
3.1g