Erdélyi borzaska

2014-01-13
Erdélyi borzaska
  • Hány főre: 6
  • Előkészítés: 30 perc
  • Főzési/Sütési idő: 30 perc
  • Elkészítés: 60 perc

Még a 90-es évek végén, a lacházi dunaparton szoktunk rá egy szezonálisan ott működő büfésnél.
Előszeretettel kértünk mellé rántott gombát és rántott velőt, amit egy hatalmas tányéron szervírozott, Isteni pirított burgonyával.
Természetesen gomba és velő nélkül is nagyon finom és laktató.
A tejfölre szokott hagyományosan kerülni a sajt de most kivételesen belekevertem.
Akárhogy is, szívesen ajánlom! ;)

Ezeket szerezd be:

  • 1 kg sertéskaraj
  • közepes sűrűségű palacsinta tészta ( tojás, liszt, só, tej (vagy víz, esetleg szénsavas ásványvíz) , 1-2 csapott ek. keményítő, 1 nagyobb burgonya
  • A tetejére:
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 10-15 dkg sajt
  • 2-4 dl tejföl
  • kevés só
  • 3 gerezd fokhagyma
  • A sütéshez:
  • olaj

1. lépés

A húst szeleteljük, tisztítjuk, lecsepegtetjük és besózzuk. Kikeverjük a palacsintatésztát, belereszeljük a burgonyát (reszelő nagy lyukán) és belenyomjuk a fokhagymát.
A hússzeleteket beleforgatjuk, kissé lecsepegtetjük, majd forró olajban aranyszínűre sütjük váltakozó láng felett. (Előszőr nagyobb lángon, majd kisebb és a végén ismét nagyobb lángon.)

2. lépés

A kész szeleteket papírtörlőre helyezzük tálalás előtt. A szoba-hőmérsékletű tejfölben elkeverjük a zúzott fokhagymát, sót.
A sajtot a reszelő nagyobb lyukán lereszeljük, majd a még meleg húshoz kínáljuk tálaláskor, először a tejfölt majd a sajtost ráhelyezve.

Köretnek pirított burgonyát készítünk.
(A kockára vágott burgonyát félkészre főzzük sós vízben, leszűrjük, majd forró olajban kisütjük és tovább ízesítjük. Vagy sütőben fűszerezve készítjük el, olaj és víz hozzáadásával.)

 

Tipp:
A hús íze tovább fokozható, ha előző este fokhagymás tejbe helyezzük egy éjszakára :)

 

Sütni-főzni, szívvel-lélekkel

Értékelések

(5 / 5)

5 5 3
Értékeld a receptet!

3 személy értékelt

2,447 megtekintés

Kapcsolódó receptek:
  • Rántott csirkemell currys rizzsel és gyümölcsökkel

    Rántott csirkemell currys rizzsel és gyümölcsökkel

  • Rántott hús és máj madársalátával

    Rántott hús és máj madársalátával

  • Rántott hús kápiás kukoricás salátával

    Rántott hús kápiás kukoricás salátával

  • Rántott sertéscomb krumplipürével és párolt zöldségekkel

    Rántott sertéscomb krumplipürével és párolt zöldségekkel

  • Rántott csirkecomb petrezselymes újkrumplival

    Rántott csirkecomb petrezselymes újkrumplival

Tápérték információk

1 adagra vonatkozik!

  • Energia

    768 kcal
  • Zsír

    48.9g
  • Szénhidrát

    20.3g
  • Fehérje

    59.1g
  • Koleszterin

    183mg
  • Cukor

    1.6g