Erdei gyümölcs lekvár recept

2012-04-30
  • Hány főre: 4
  • Előkészítés: 20 perc
  • Főzési/Sütési idő: 10 perc
  • Elkészítés: 35 perc

A lekvárt tulajdonképpen bármilyen erdei gyümölcsből készíthetjük, lehet az ribizli, áfonya, szeder, eper, szamóca, vagy akár vegyíthetjük őket egymással.

Ezeket szerezd be:

  • 1 kg erdei gyümölcs (lehet szeder, áfonya, ribizli, málna stb.)
  • 70 dkg kristálycukor ( ha édesebben szeretjük, akkor mehet bele több is)
  • 2 csipetnyi tartósítószer (lekvár befőzéshez, nátrium-benzolikum)
  • 1 kiskanál fahéj
  • 1 citrom héja

Recept elkészítése

1. A bogyós gyümölcsöket meleg vízben alaposan megmossuk és beáztatjuk őket. Lecsöpögtetjük őket, majd a magokat (ha van) eltávolítjuk. A gyümölcsöket az után egy nagy tálban összekeverjük a cukorral, a fűszerekkel, majd átpasszírozzuk őket.  (Ha darabos állagú lekvárt szeretjük, akkor nem kell nagyon pépesíteni őket, akkor elég, ha kicsit összenyomkodjuk, hogy az aroma ki jöjjön belőlük.)

2. Egy lábasba tesszük, majd körülbelül 10 percig főzzük. Levesszük a tűzről, majd kis üvegekbe töltjük. Hozzáadjuk a tartósítószert, légmentesen letakarjuk és a spejzba rakjuk őket.

Egyik hobbim a főzés, szeretek új dolgokat kitalálni és kísérletezni a finomságokkal.

Értékelések

(5 / 5)

5 5 1
Értékeld a receptet!

1 személy értékelt

7 368 megtekintés

Kapcsolódó receptek:
  • Bodzás-fehér csokis málnalekvár

  • Lekvár bogyós gyümölcsből

  • Szőlő-körte dzsem

  • Rebarbara lekvár

  • Fahéjas szilvalekvár