Szőlő-körte dzsem

2014-01-12
  • Hány főre: 4
  • Előkészítés: 20 perc
  • Főzési/Sütési idő: 30 perc
  • Elkészítés: 50 perc

Nagyon szeretek új és érdekes lekvárokat és dzsemeket felfedezni.
Nem szerettem volna, hogy a szőlő véletlenül is kimaradjon, így természetesen került üvegbe belőle is, a körte pedig tökéletes ráadás!
Egy kedves hölgy ismerősöm tesztelte, számára is bevált a recept, így bátran ajánlom!
Arról nem is szólva, hogy a szőlő milyen egészséges, télen remek vitaminforrás válik belőle! ;)

Ezeket szerezd be:

  • kb. 3 kg szőlő-jelen esetben fekete
  • 30 dkg cukor
  • 2 ek. méz
  • 1 citrom leve
  • ízlés szerinti mennyiségű körte, lehet csak 1-2 db de, aki nem szereti ki is hagyhatja belőle
  • cs. 3:1-ben dzsemfix( sűrű állag eléréséhez több is tehető)

1. lépés

A szőlőt jól megmossuk, sőt hagyhatjuk kicsit ázni, hogy minden bogár és szennyeződés kellően eltávozzon.
A szemeket leszedjük a szárról és kinyomjuk belőle a gyümölcshúst.
A héjat félretesszük.

2. lépés

A gyümölcshúst átforraljuk, majd szitán átszűrjük.
Ezután ismét főzzük, ezúttal a szőlőhéjjal, mézzel, a megtisztított, felkockázott körtével, a citromlével és cukorral együtt.
Úgy 25 percig főzzük így együtt, majd a dzsemfixet is beletesszük, és még további 2-3 percig főzzük.

3. lépés

Ha mód van rá műanyag, vagy rozsdamentes merőkanállal tiszta üvegekbe merjük,
melyeket miután jól lezártuk, 5-10 percig fejre fordítunk.

 

Tipp:
Ha nem zavar a fogad alatt ropogó de egészséges szőlő mag, akkor egyszerre is odatehető!
Lekvár is készíthető belőle, kihagyva a körtét is. Ez esetben a szőlő szemeket átforgatjuk turmixgépbe, vigyázva, hogy a magokat ne zúzzuk szét túlságosan.
Átszűrjük kanál segítségével és az így kapott gyümölcshúst főzzük kb. 5-10 percig a cukorral és végül a dzsemfixszel. A citromlé itt is használható.
Itt a szőlő mennyisége növelhető!
A szőlő dzsem ill. lekvár frissen őrölt fekete borssal-akár belefőzve vagy utólag ízesítve azzal-, pikánssá tehető és húsok mellé is ideális kísérő válhat belőle!

 

 

Fogás: Cimkék: Hozzávalók: , , , ,

Sütni-főzni, szívvel-lélekkel

Értékelések

(5 / 5)

5 5 1
Értékeld a receptet!

1 személy értékelt

2 890 megtekintés

Kapcsolódó receptek:
  • Bodzás-fehér csokis málnalekvár

  • Lekvár bogyós gyümölcsből

  • Rebarbara lekvár

  • Fahéjas szilvalekvár

  • Eperlekvár recept

Tápérték információk

1 adagra vonatkozik!

  • Energia

    862 kcal
  • Zsir

    2.8
  • Szénhidrát

    225g
  • Fehérje

    5.3g
  • Koleszterin

    0mg
  • Cukor

    212.8g