Fahéjas szilvalekvár

2013-09-18
  • Hány főre: 8-12
  • Előkészítés: 10 perc
  • Főzési/Sütési idő: 3:20 p
  • Elkészítés: 3:30 p

A minap a piacon iszonyatosan finom szilvalekvárt vettem egy fiatal lánytól, aki maga készíti a lekvárt. Rögtön főzni támadt kedvem! :)

Ezeket szerezd be:

  • 3 kg szilva
  • 40 dkg cukor
  • 6 ek fahéj
  • 1 citrom leve
  • nátrium-benzonát

1. Lépés

Először a szilvákat megmossuk, kettévágjuk, majd a magjukat eltávolítjuk. A szilvát egy nagy edénybe tesszük, majd alacsony fokozaton egy kis vízzel (kb. ujjnyi) főzni kezdjük. Tíz percenként kavarjuk meg, a második-harmadiknál adjuk hozzá a citromlevet.

2. Lépés

A szilvákat addig főzzük, amíg összeesnek és szépen szétfőnek. Kb. 3-4 órán át alacsony fokozaton lekvárt főzünk. Ha simán szeretjük a lekvárt, akkor menjünk át rajta egy botmixerrel.

3. Lépés

A fahéjat és a cukrot a szilvához keverjük, majd további 15 percig főzzük, ezután levesszük a tűzről. A megtisztított üvegekbe töltjük a lekvárt, majd mindegyik tetejére teszünk egy csipetnyi nátrium-benzonátot. Celofánnal letakarjuk, tetővel lezárjuk.

4. Lépés

Egy nagy műanyag tálba pokrócot teszünk, ebbe rakosgatjuk be a lekváros üvegeket, majd a pokróccal betakarjuk. Egy napig árnyékos helyen így hagyjuk, majd utána mehetnek fel a polcra. :)

 

Fogás: Cimkék: Hozzávalók: , , , ,

Egyik hobbim a főzés, szeretek új dolgokat kitalálni és kísérletezni a finomságokkal.

Értékelések

(5 / 5)

5 5 1
Értékeld a receptet!

1 személy értékelt

1,104 megtekintés

Kapcsolódó receptek:
  • Bodzás-fehér csokis málnalekvár

  • Lekvár bogyós gyümölcsből

  • Szőlő-körte dzsem

  • Rebarbara lekvár

  • Eperlekvár recept

Tápérték információk

1 adagra vonatkozik!

  • Energia

    164 kcal
  • Zsír

    0.9g
  • Szénhidrát

    41.5g
  • Fehérje

    2.3g