Lekvár bogyós gyümölcsből

2014-06-11
  • Hány főre: 12
  • Előkészítés: 20 perc
  • Főzési/Sütési idő: 40 perc
  • Elkészítés: 60 perc

Kényeztessük magunkat a következő finom lekvár recepttel. Már főzés közben is összefut a nyál a számban.

Ezeket szerezd be:

  • 1,8 kg vegyes nyári bogyós gyümölcs (eper, málna, ribiszke, fekete ribizli vagy korai szeder)
  • 1,5 kg befőzőcukor
  • 1 citrom leve
  • 2 evőkanál vaj (nem kötelező)

1. Lépés

Egy éjszakával előtte – mielőtt készítenénk a lekvárt – mossuk át a kedvünk szerint összeválogatott gyümölcsöket, majd a cukorral együtt tegyük egy nagy tálba és éjszakára hagyjuk szobahőmérsékleten letakarva. Másnap reggel keverjük át.

2. Lépés

Tegyük fel lassú tűzre a tálat, majd öntsük hozzá a citromlevet. Forraljuk fel és főzzük 5 percig, amíg elég szirupos állagú lesz, majd ha szeretnénk nyomkodjuk át egy szűrőn, hogy a magok – például a málnánál vagy az epernél lehet zavaró – fennakadjanak.

3. Lépés

A végén vegyük le a tűzről, majd keverjünk hozzá egy-két kanál vajat. Keverjük el benne, majd hagyjuk állni 15 percig. Míg áll a lekvár, mossuk ki jól az üvegeket, majd osszuk szét a lekvárt bennünk. Tároljuk hűvös, sötét helyen legalább 6 hónapig. Felbontás után hűtőszekrényben tároljuk.

 

Egyik hobbim a főzés, szeretek új dolgokat kitalálni és kísérletezni a finomságokkal.

Értékelések

(5 / 5)

5 5 1
Értékeld a receptet!

1 személy értékelt

1 233 megtekintés

Kapcsolódó receptek:
  • Bodzás-fehér csokis málnalekvár

  • Szőlő-körte dzsem

  • Rebarbara lekvár

  • Fahéjas szilvalekvár

  • Eperlekvár recept

Tápérték információk

1 adagra vonatkozik!

  • Energia

    44 kcal
  • Zsír

    0g
  • Szénhidrát

    12g
  • Fehérje

    0g
  • 0g
  • Cukor

    12g