Vörösboros cipó szőlőmaglisztből, sonkával töltve
2014-05-22- Típus: Kenyér, zsemle
- Nehézség: Haladó
- Hány főre: 6
- Előkészítés: 1:50 p
- Főzési/Sütési idő: 40 perc
- Elkészítés: 2:30 p
Két legyet egycsapásra! Friss kenyér került az asztalra és a sonka is elkészült! ;)
Ezeket szerezd be:
- 40 dkg finomliszt
- 10 dkg szőlőmagliszt
- 2,5 dkg élesztő+ 1 tk. cukor, 1 dl langyos víz
- további 0,5 dl víz és 0,5 dl vörösbor (langyosítva)
- 10 dkg olvasztott vaj vagy margarin
- 2 egész tojás
- 2 csapott ek. só
- 1 kk. őrölt kömény
- 1 tojássárgája
- némi egész kömény
- 1 kg körüli sonka
- 2 db babérlevél
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1 egész hagyma
1. Lépés
A sonkát a hozzávalókkal megfőzzük. Kihűtjük, letörölgetjük, ha szükségesnek látjuk a felesleges zsiradékot eltávolítjuk.
Az élesztőt a langyos cukros vízben elmorzsoljuk és felfuttatjuk.
2. Lépés
Az átszitált fehér liszthez adjuk a többi hozzávalót, majd a felfuttatott élesztővel kidolgozzuk, megdagasztjuk. (Ha lágynak éreznénk egy kevés liszt adható hozzá.) 1 órát pihentetjük meleg helyen, letakarva.
3. Lépés
Ezután lisztezett deszkán kinyújtjuk, a közepébe tesszük a sonkát fejjel lefelé, erre hajtogatjuk a tésztát.
Megnyomkodjuk, eligazítjuk. A két végén keletkező felesleget levágjuk, ebből készíthetünk a tetejére díszítést, pl., fonást.
Letakarva további 30 percet pihentetjük.
4. Lépés
Mielőtt sütnénk, lekenjük tojássárgájával és megszórjuk köménnyel. Előmelegített sütőben, 175-180 C°-on 40 percig sütjük. A sütőbe tegyünk egy hőálló tálba kb. 2-3 dl vizet.
Én hamar fel is vágtam, így úgymond kigőzölt a sonka és nem nedvesítette belül a kenyeret.
Pici pihentetés után fogyasztható, friss zöldségekkel, tormával.
Értékelések
(5 / 5)
3 személy értékelt
3 083 megtekintés
Kapcsolódó receptek:
Tápérték információk
1 adagra vonatkozik!
-
Energia
749 kcal -
Zsír
31g -
Szénhidrát
74.1g -
Fehérje
39.3g -
Koleszterin
220mg -
Cukor
1.9g