Túrós batyu
2015-05-27- Típus: Töltött kelt tészta
- Nemzetiség: Hungarikum
- Nehézség: Könnyű
- Hány főre: 6
- Előkészítés: 2:30 p
- Főzési/Sütési idő: 20 perc
- Elkészítés: 2:50 p
Egy finom leves mellé süssünk második fogásnak túrós batyut.
Ezeket szerezd be:
- Tészta hozzávalói 20-22 db batyuhoz:
- 50 dkg liszt
- 2,5 dl tej
- 1 db tojás
- 3 ek porcukor
- 1 cs vaníliás cukor
- 1 mk só
- 6 dkg vaj
- 2,5 dkg élesztő
- Töltelék hozzávalói:
- 50 dkg túró
- 4-5 ek porcukor
- 2 cs vaníliás cukor
- 2 ek búzadara
- 10 dkg mazsola
- 1 citrom reszelt héja
- 2 db tojás + a lekenéshez
1. Lépés
A porcukrot keverjük alaposan össze a vaníliás cukorral, a tojással, a sóval, az olvasztott vajjal, és a langyos tejjel, majd öntsük bele a kenyérsütőgép üstjébe.
2. Lépés
Ezután kanalazzuk rá a lisztet, majd morzsoljuk rá az élesztőt. Ezután indítsuk el a dagasztó programot, és dagasszuk meg a tésztát.
Természetesen kézzel is megdagaszthatjuk a tésztát.
3. Lépés
Amikor végzett a gép a dagasztással, tegyük át a tésztát egy kilisztezett kelesztőtálba, majd langyos helyen kb. egy óra alatt kelesszük a duplájára.
4. Lépés
A túrót tegyük egy tálba, majd villával törjük össze. Ezután adjuk hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat, a tojások sárgáját, majd keverjük alaposan össze. Ezután adjuk hozzá a búzadarát, a mazsolát, és szintén keverjük össze.
5. Lépés
A tojások fehérjét egy csipet sóval verjük fel kemény habbá, majd apránként, keverjük hozzá a túrós masszához. Az elkészült tölteléket tegyük félre addig, még a megkelt tésztát kinyújtjuk, és felvágjuk.
6. Lépés
A megkelt tésztát lisztezett felületen nyújtsuk ki kb. 0,5 cm vastagra, majd vágjuk fel kb. 10×10-es négyzetekre.
7. Lépés
Ezután mindegyik közepére tegyünk egy kanál túrós tölteléket, majd a tészta négy sarkát összefogva, majd megcsavarva, formázzuk meg a batyukat.
8. Lépés
Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd helyezzük egymásmellé az elkészült batyukat. Ezután takarjuk le konyharuhával, majd 30 perc alatt kelesszük újra.
9. Lépés
Mielőtt behelyeznénk a sütőbe, felvert egész tojással kenjük le a batyukat. Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten kb. 20 perc alatt süssük készre. (Ha sütés közben nagyon kezdene pirulni a teteje, akkor sütőpapírral takarjuk le.)
10. Lépés
A sütőből kivéve hagyjuk a tepsiben langyosra hűlni, majd óvatosan szedjük szét az esetleg összenőtt batyukat.
Tálalás előtt hűtsük ki, majd ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, és úgy kínáljuk.
Értékelések
(5 / 5)
1 személy értékelt
3 181 megtekintés
Kapcsolódó receptek:
Tápérték információk
1 adagra vonatkozik!
-
Energia
658 kcal -
Zsír
14g -
Szénhidrát
107.9g -
Fehérje
27g -
Koleszterin
114mg -
Cukor
33.2g