Túrós batyu

2015-05-27
  • Hány főre: 6
  • Előkészítés: 2:30 p
  • Főzési/Sütési idő: 20 perc
  • Elkészítés: 2:50 p

Egy finom leves mellé süssünk második fogásnak túrós batyut.

Ezeket szerezd be:

  • Tészta hozzávalói 20-22 db batyuhoz:
  • 50 dkg liszt
  • 2,5 dl tej
  • 1 db tojás
  • 3 ek porcukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 1 mk só
  • 6 dkg vaj
  • 2,5 dkg élesztő
  • Töltelék hozzávalói:
  • 50 dkg túró
  • 4-5 ek porcukor
  • 2 cs vaníliás cukor
  • 2 ek búzadara
  • 10 dkg mazsola
  • 1 citrom reszelt héja
  • 2 db tojás + a lekenéshez

1. Lépés

A porcukrot keverjük alaposan össze a vaníliás cukorral, a tojással, a sóval, az olvasztott vajjal, és a langyos tejjel, majd öntsük bele a kenyérsütőgép üstjébe.

2. Lépés

Ezután kanalazzuk rá a lisztet, majd morzsoljuk rá az élesztőt. Ezután indítsuk el a dagasztó programot, és dagasszuk meg a tésztát.
Természetesen kézzel is megdagaszthatjuk a tésztát.

3. Lépés

Amikor végzett a gép a dagasztással, tegyük át a tésztát egy kilisztezett kelesztőtálba, majd langyos helyen kb. egy óra alatt kelesszük a duplájára.

4. Lépés

A túrót tegyük egy tálba, majd villával törjük össze. Ezután adjuk hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat, a tojások sárgáját, majd keverjük alaposan össze. Ezután adjuk hozzá a búzadarát, a mazsolát, és szintén keverjük össze.

5. Lépés

A tojások fehérjét egy csipet sóval verjük fel kemény habbá, majd apránként, keverjük hozzá a túrós masszához. Az elkészült tölteléket tegyük félre addig, még a megkelt tésztát kinyújtjuk, és felvágjuk.

6. Lépés

A megkelt tésztát lisztezett felületen nyújtsuk ki kb. 0,5 cm vastagra, majd vágjuk fel kb. 10×10-es négyzetekre.

7. Lépés

Ezután mindegyik közepére tegyünk egy kanál túrós tölteléket, majd a tészta négy sarkát összefogva, majd megcsavarva, formázzuk meg a batyukat.

8. Lépés

Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd helyezzük egymásmellé az elkészült batyukat. Ezután takarjuk le konyharuhával, majd 30 perc alatt kelesszük újra.

9. Lépés

Mielőtt behelyeznénk a sütőbe, felvert egész tojással kenjük le a batyukat. Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten kb. 20 perc alatt süssük készre. (Ha sütés közben nagyon kezdene pirulni a teteje, akkor sütőpapírral takarjuk le.)

10. Lépés

A sütőből kivéve hagyjuk a tepsiben langyosra hűlni, majd óvatosan szedjük szét az esetleg összenőtt batyukat.
Tálalás előtt hűtsük ki, majd ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, és úgy kínáljuk.

 

Az ételek elkészítéséhez nem csak megfelelő alapanyagokra, de teljes odaadásra is szükség van.

Értékelések

(5 / 5)

5 5 1
Értékeld a receptet!

1 személy értékelt

3 181 megtekintés

Kapcsolódó receptek:
  • Szénhidrát csökkentett túrós batyu

  • Töltött rózsák

  • Maradék hússal töltött kelt tészta

  • Diós nyolcas

  • Sonkával töltött hajtovány

Tápérték információk

1 adagra vonatkozik!

  • Energia

    658 kcal
  • Zsír

    14g
  • Szénhidrát

    107.9g
  • Fehérje

    27g
  • Koleszterin

    114mg
  • Cukor

    33.2g