Töltött rózsák

2014-01-17
  • Hány főre: 4
  • Előkészítés: 1:20 p
  • Főzési/Sütési idő: 25 perc
  • Elkészítés: 1:45 p

A TÜRELEM, RÓZSÁT TEREM!
Szó szerint értendő, mert egy kis türelem árán, mutatós, rendkívül puha finomságokat készíthetünk ;)

Ezeket szerezd be:

  • Tészta:
  • 1 dl langyos tej
  • 2, 5 dkg élesztő
  • 2 tk. cukor
  • 50 dkg átszitált liszt
  • 1 ek. cukor
  • 1 tk. só
  • 2 ek. olaj
  • ill. további 2 dl langyos tej
  • Krém:
  • 20 dkg juhtúró
  • 1 kis doboz tejföl (jobb minőségű, sűrű állagú)
  • 1 kisebb fej lilahagyma
  • 2 gerezd fokhagyma (aki nem kedveli kihagyhatja)
  • 1 vastagabb szelet kígyóuborka
  • bors, zöld fűszer ízlés szerint

1. Lépés

Az 1 dl langyos, cukros tejben elmorzsolt élesztőt felfuttatjuk.
Ezután a liszthez adjuk, sózzuk, bele tesszük a cukrot, olajat és elkezdjük összedolgozni, fokozatosan hozzáadva a 2 dl tejet.
(ha úgy érezzük nem elég lágy, könnyű a tészta 0.5-1 dl langyos tejet még hozzáadhatunk.)
A legalább 10 percig dagasztott tésztát a duplájára kelesztjük, meleg helyen, letakarva.
Ezalatt elkészíthetjük a krémet.

Töltött rózsák3

 

2. Lépés

A túrót áttörjük, belekeverjük a tejfölt és belereszeljük a hagymát a fokhagymákat és az uborkát.
Fűszerezzük.
A megkelt tésztát vékonyra kinyújtjuk.

3. Lépés

Egy nagyobb, lisztezett pohár segítségével köröket szaggatunk.
A köröket bevágjuk 4 felé úgy, hogy ne érjenek össze a vágások, helyet hagyva a tölteléknek.
Felhajtjuk az egyik oldalt, hogy átölelje a krémet, majd a szemközti oldalt szintén, mely már az előző oldalt is átöleli, majd a másik kettőt is felhajtjuk ugyanígy.

4. Lépés

A hajtások két szélét összecsíphetjük kissé.
A kész rózsákat, felvert tojássárgájával megkenjük.

5. Lépés

Szezámaggal megszórjuk, majd egy rövid ideig, sütőtapírral bélelt tepsin még tovább kelesztjük.
Előmelegített sütőben, 175 -180 C°-on , aranybarnára sütjük.
A család pedig még melegen, frissiben elkapkodja! ;)

 

Tipp:
Édes töltelékkel, pl. túrossal is készíthető!
Ez esetben, még egy 1/2 ek. cukrot tehetünk a tésztába.

 

Sütni-főzni, szívvel-lélekkel

Értékelések

(5 / 5)

5 5 2
Értékeld a receptet!

2 személy értékelt

1,209 megtekintés

Kapcsolódó receptek:
  • Túrós batyu

  • Maradék hússal töltött kelt tészta

  • Diós nyolcas

  • Sonkával töltött hajtovány

  • Kapros dübbencs

Tápérték információk

1 adagra vonatkozik!

  • Energia

    899 kcal
  • Zsír

    35.8g
  • Szénhidrát

    110.5g
  • Fehérje

    32.5g
  • Koleszterin

    87mg
  • Cukor

    11.6g