Szénhidrát csökkentett túrós batyu

2017-01-30
  • Hány főre: 8
  • Előkészítés: 60 perc
  • Főzési/Sütési idő: 35 perc
  • Elkészítés: 1:35 p

Ilyenkor karácsony után mindig jó egy kicsit könnyebb kajákat fogyasztani, ezért alternatívaként ez a túrós batyu is megállja a helyét.

Ezeket szerezd be:

  • Batyuhoz:
  • 50 dkg szénhidrát csökkentett liszt
  • 25 dkg olvasztott light margarin
  • 50 g élesztő
  • 1 tojássárgája
  • 2 ek édesítő
  • tej (amennyit felvesz)
  • Töltelékhez:
  • 50 dkg zsírszegény túró
  • 1 tojássárgája
  • édesítőszer
  • 2-3 csepp vanília aroma
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1-2 evőkanál tejföl vagy natúr joghurt

1. lépés

Az élesztőt futtassuk fel a langyos tejben, közben a liszteket, sót, édesítőt keverjük el. Adjuk hozzá az élesztőt, a tojássárgáját, az olvasztott margarint, ezután jól gyúrjuk össze. Közben apránként adagoljunk hozzá annyi tejet, amennyit felvesz.

2. lépés

Dagasszuk picit olajos kézzel pár percig, és amikor már szépen elválik az edény falától, hintsük meg a tetejét egy kis liszttel. Takarjuk le egy konyharuhával, és meleg helyen 30-60 percig kelesszük duplájára.

3. lépés

Addig elkészítjük a tölteléket. A túróhoz adjuk hozzá a tojássárgáját, egy kis édesítőt, vanília aromát és 1 citrom reszelt héját, majd jól keverjük el. Ha szükséges egy pici tejföllel vagy görög joghurttal hígíthatjuk. Arra figyeljünk, hogy ne legyen túl folyós, mert akkor nem áll meg a tésztában és nehezebb dolgozni vele.

4. lépés

A megkelt tésztát vékonyra nyújtjuk, derelye vágóval téglalapokra osszuk és vágjuk. Mindegyik közepére tegyünk egy kis túrót. A 4 sarkát összefogjuk, össze csípjük, majd egy kicsit megcsavarjuk a tetejét.

5. lépés

Mártsuk bele a batyuk alját egy kis olajba, majd egymáshoz szorosan tegyük őket a tepsibe. Előmelegített sütőben 180 fokon süssük aranybarnára. Melegen, porcukorral megszórva tálaljuk.

Egyik hobbim a főzés, szeretek új dolgokat kitalálni és kísérletezni a finomságokkal.

Értékelések

(5 / 5)

5 5 2
Értékeld a receptet!

2 személy értékelt

1 339 megtekintés

Kapcsolódó receptek:
  • Túrós batyu

  • Töltött rózsák

  • Maradék hússal töltött kelt tészta

  • Diós nyolcas

  • Sonkával töltött hajtovány