Tükörtojás, gomba és mángold ágyon

2012-04-01
  • Hány főre: 4-5
  • Előkészítés: 15 perc
  • Főzési/Sütési idő: 20 perc
  • Elkészítés: 40 perc

Ismét egy olyan ételról van szó, amit kevesen ismerhetnek.

Mi is az a mángold? 

– A mángold a disznóparéjfélék családjába tartozó konyhazöldség, legközelebbi ismertebb rokona  a cékla, másképpen leveles répának is nevezik. Az íze leginkább a spenótéhoz hasonlít, kiváló főzeléket lehet belőle főzni, a levélnyeleket pedig a sprágához hasonlóan fogyasztjuk. A mángoldnak magas az A-, B1-, B2- és C-vitamin tartalma, ezen kívül cukrot, pektineket, foszfort, káliumot, kalciumot, vasat és magnéziumot egyaránt tartalmaz.

Ezeket szerezd be:

  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 nagy apróra vágott hagyma
  • 1 kg mángold
  • 25 dkg gomba
  • Só és bors
  • személyenként 2-3 tojás

Az étel elkészítése:

1. Vágjuk ki a vastag, kemény bordákat a mángold levelek közepéről. Daraboljuk fel a bordákat 1 cm hosszúságú darabokra, és tegyük egy tálba. Adjuk hozzá a felaprított hagymát és gombát. Vágjuk le a maradék mángold levelek keresztben, akárcsak ha salátát készítenénk, majd tegyük félre.

2. Hevítsük fel az olívaolajat egy nagy, tapadásmentes serpenyőben. Hozzáadjuk a hagymát, a mángold bordákat, és a gombát. Pirítsuk kb. 4-5 percig, amíg a hagyma áttetsző nem lesz és a gomba szélei megbarnulnak és elkezd vizet engedni.

3. Adjuk hozzá a felszeletelt zöld mángold leveleket a pirított serpenyőbe. Használjunk egy fogót, hogy megforgassuk a leveleket, hogy azok mindkét oldala olívaolajos legyen, a hagymát és gombát is jól összekeverjük vele. Sóval és borssal ízesítsük.

4. Egyengessük a keveréket egyenletesen a serpenyő aljára. Törjünk fel személyeként 2-3 tojást a serpenyő közepén. Csökkentsük a hőfokot, közben ne keverjük meg fakanállal, hogy a tojások ne jöjjenek szét, hanem megmaradjanak a tetején a “fészeknek”. Süssük még 3-4 percig. Amikor a tojások fehérje része is szépen megfőtt, vegyük le az edényt a tűzről, és két fakanál segítségével óvatosan vigyük át a tojásokat a fészekkel a tányérokra.
Azonnal, vajas pirítóssal tálaljuk!

Egyik hobbim a főzés, szeretek új dolgokat kitalálni és kísérletezni a finomságokkal.

Értékelések

(5 / 5)

5 5 2
Értékeld a receptet!

2 személy értékelt

4 167 megtekintés

Kapcsolódó receptek:
  • Pizzasonkás-sajtos szendvics

  • Angol muffin recept

  • Sonkával és sajttal töltött bundáskenyér

  • Alma-répa-sütőtök smoothie

  • Spárgás sült sonka tükörtojással és krumplival