Tejkrémes torta
2014-07-28- Típus: Különleges torták
- Nehézség: Nehéz
- Hány főre: 8-10
- Előkészítés: 60 perc
- Főzési/Sütési idő: 2:0 p
- Elkészítés: 3:0 p
Ha nem rendelkezel profi cukrász eszközökkel, akkor nézz körbe a lakásba és használd a fantáziád. Ne félj befogni a gyerkőc gyurmakészletét sem ;)
Ezeket szerezd be:
- Fehér lap:
- 3 tojás
- 19 dkg cukor
- 0,75 dl olaj
- 0,75 dl langyos víz
- 19 dkg liszt
- 1 cs. sütőpor
- Barna lap:
- ugyanaz, mint a fehér csak + 2 csapott ek. kakaó
- Krém:
- 7 dl tej
- 15-18 dkg cukor
- 3 ek. liszt+ 1 ek. keményítő
- 20 dkg margarin
- Fondant hozzávalók:
- 1 kg átszitált porcukor
- 2 ek. méz
- 1 ek margarin
- 1 ek zselatin
- 4-6 ek. víz
- Plasztikcsoki:
- 10 dkg étcsoki
- 2 ek. méz
- 1 csapott tk. keményítő
- Tetejére:
- 10 g tortabevonó
- 0.5 dl olaj
- porcukor
1. Lépés
A fondant-ot elkészültjük és pihenni hagyjuk: A zselatint vízben feloldjuk, gőz felett, beletesszük a margarint és a mézet, majd kb. 500 g átszitált cukorhoz adjuk.Jól elkeverjük, gépet is használhatunk, közben tovább adagoljuk a cukrot a masszához, a kellő állag eléréséig. Vízzel lágyítható ill., ha kevesebb cukorral elérjük a megfelelő állagot, nem feltétlenül lesz szükség az 1 kg-ra. Légmentesen, fóliába csomagolva, pihentetjük.
Tippek: Hűtőben 2 hónapig eláll. Fagyasztani nem ajánlatos, viszont nem lehetetlen. Használat előtt mikróban picit melegíthető a fondant. Mindig takarjuk le, ha éppen valamiért szünetet tartunk, hogy ne száradjon ki. Margarinos kézzel, vízzel puhítható, ha kemény lenne.
2. Lépés
A torta hűtőben vízfoltos lehet, ha mindenképpen hűtőbe kell tenni, akkor helyezzük dobozba!
Ha nagyon porcukros, vízzel fényesíthető és ismételt porcukrozással matthitható. A plasztik csokihoz gőz fölött megolvasztjuk a csokit, melyhez az előzőleg kikevert mézes keményítőt is hozzáadjuk. Átkeverjük és el is zárhatjuk.
3. Lépés
Sütőpapírra téve hűlni hagyjuk. Amikor kihűlt jól átdolgozzuk, addig gyúrjuk, míg az össze zsír nem távozik belőle. Nem ígérem, hogy ez rövid ideig tart. Rendes és kitartó izommunkát igényel. Amikor kész rózsákat egyéb díszeket készíthetünk belőle (Szobahőmérsékleten tároljuk folpackba csomagolva).
4. Lépés
A plasztikcsokiból kis díszeket készítettem gyurma formába nyomkodva, illetve a torta alját szegélyeztem vele egy whiskys üveg tetejének segítségével. Kicsit nehezebb ezekből a játék formákból kiszedni, de nem lehetetlen, szintén kislányom gyurmakészletének eszközével oldottam meg.
5. Lépés
A lapokhoz a hozzávalókat összekeverjük és egyenként kisütjük,lehetőleg a fehérrel kezdve. Rácson kihűtjük. A krémhez, kevés tejben csomómentesre keverjük a cukrot a liszttel és a keményítővel (ha kell át is szűrjük). A többi tejhez öntve sűrűre főzzük és diónyi margarinnal elkeverve kihűtjük.
6. Lépés
Amikor a krém már nagyjából kihűlt hozzádolgozzuk a margarint. A barna lapot tortatálra helyezzük. Papírcsíkokat szoktam vágni a torta alá, melyeket félig a torta alá csúsztatok körbe, hogy ne kenjem össze a krémmel a felületet, majd a végén óvatosan kihúzom, na ez most véletlenül kimaradt :P
7. Lépés
A krémmel átkenjük a torta tetejét és körbe az oldalát. Ráhelyezzük a fehér lapot és ezt is átkenjük, ill. átsimítjuk kiigazítva immáron a két lap oldalát a kettőt összehozva.
8. Lépés
Az étcsokit megolvasztjuk gőz fölött, hozzákeverjük az olajat, majd a torta tetejét bevonjuk, itt-ott hagyva, hogy a csoki lefusson az oldalán, majd hagyjuk az egészet megdermedni.
9. Lépés
Egy csipketerítőt a már megszilárdult csokira helyezünk és meghintjük szitán keresztül porcukorral, majd -ééés, figyelem ez két emberes feladat- , leemeljük a csipkét egy mozdulattal.
10. Lépés
A korábban elkésztet fondant és plasztikrózsákkal, díszekkel tovább fokozzuk a torta hangulatát! ;) A fondant rózsákhoz, 3- 4 pohárral kiszaggatott kört egymásra helyezünk hogy kissé fedésbe legyenek és egyszerűen felcsavarjuk. Megigazítjuk, a felesleget alulról levágjuk.
Plasztik csoki golyócskát teszünk a közepére :)
Értékelések
(3 / 5)
2 személy értékelt
3 155 megtekintés
Kapcsolódó receptek:
Tápérték információk
1 adagra vonatkozik!
-
Energia
981 kcal -
Zsír
30.9g -
Szénhidrát
174.2g -
Fehérje
7.7g -
Koleszterin
60mg -
Cukor
155.5g