Tarkedli áfonyás-mazsolás szósszal

2015-02-02
  • Hány főre: 4
  • Előkészítés: 50 perc
  • Főzési/Sütési idő: 10 perc
  • Elkészítés: 60 perc

Fánkot az év bármely szakában süthetünk, de pl. farsang idején nálunk elmaradhatatlan.

Ezeket szerezd be:

  • Hozzávalók a tarkedlihez:
  • 20 dkg kukoricaliszt
  • 20 dkg búzaliszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 2 db tojás
  • 3 dl tej
  • 2 dkg cukor
  • csipet só
  • Áfonyás-mazsolás szósz hozzávalói:
  • 10 dkg vörösáfonya
  • 10 dkg mazsola
  • 2-3 ek méz
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 3 dl vörösbor
  • őrölt fahéj
  • reszelt narancshéj (el is hagyható)
  • 1 tk kukoricakeményítő
  • 0,5 dl víz

1. Lépés

Az élesztőt langyos cukros tejben felfuttatni. Egy tálba beletenni a kétféle lisztet, a csipet sót, majd összekeverni. A közepébe mélyedést csinálni, majd beleönteni a villával kissé felvert tojásokat.

2. Lépés

Ezután hozzáönteni a felfuttatott élesztőt, és a maradék langyos tejet, majd fakanállal sűrű palacsinta tésztát keverni.
Konyharuhával letakarva szobahőmérsékleten, 15-20 percig keleszteni.

3. Lépés

Egy serpenyőbe olajat hevíteni, majd kanállal kis halmokat kanalazni bele a tésztából. Akinek van tarkedlisütője, vagy tükörtojássütője, az abban is megsütheti.

4. Lépés

Pár perc alatt a fánkok mindkét oldalát aranybarnára sütni, majd papírtörlőre kiszedni. Egy serpenyőbe beletenni az áfonyát és a mazsolát, majd felönteni a borral, és ízlés szerint ízesíteni. Ezután kiforralni, majd a hőfokot mérsékelve, kb. 5 percig főzni. Ha szükséges még utánaízesíteni.

5. Lépés

A kukoricakeményítőt simára keverni a vízzel, majd a forrásban lévő gyümölcsökhöz önteni. Kevergetve 1-2 perc alatt besűríteni (főzni már nem kell).

6. Lépés

Tálaláskor a fánkokat ízlés szerint porcukorral megszórni, majd az áfonyás-mazsolás szószt köré kanalazni, és úgy kínálni.

Az ételek elkészítéséhez nem csak megfelelő alapanyagokra, de teljes odaadásra is szükség van.

Értékelések

(5 / 5)

5 5 1
Értékeld a receptet!

1 személy értékelt

2 335 megtekintés

Kapcsolódó receptek:
  • Fánk sütőben sütve

  • Tarkedli recept

  • Túróval töltött fánk

  • Sütőporos fánk

  • Joghurtos fánk Gizitől

Tápérték információk

1 adagra vonatkozik!

  • Energia

    669 kcal
  • Zsír

    6.6g
  • Szénhidrát

    126.4g
  • Fehérje

    17.3g
  • Koleszterin

    88mg
  • Cukor

    38.5g