Párán főtt gőzgombóc
2015-06-10- Hány főre: 5
- Előkészítés: 1:20 p
- Főzési/Sütési idő: 15 perc
- Elkészítés: 1:35 p
Már régóta szemeztem a páránfőttel, amit gyerekkoromban a nagymamámnál ettem de aztán valahogy nem lett sűrű vendég a családban. Így éppen ideje volt, hogy ismét elkészüljön! :)
Ezeket szerezd be:
- 50 dkg liszt
- 2 dl langyos tej + kb. 0, 5 dl az összeállításhoz
- 3 dkg élesztő
- 2 ek. cukor
- 1 egész tojás
- 1 tojássárgája
- 5 dkg vaj/margarin + 5-10 dkg a tálaláshoz
- 1 nagy ek. tejföl
- 1 csipet só
1. Lépés
A langyos tejben elkeverünk 1 ek. lisztet, a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt, majd felfuttatjuk. Az átszitált liszt közepébe mélyedést készítünk, beletesszük a sót, a tojást és a sárgáját, a vajat/margarint és a tejfölt, majd a felfuttatott élesztőt és elkezdjük összeállítani a tésztát.
2. Lépés
Szükség szerint további (kb. 0,5 dl) langyos tej hozzáadásával segíthetjük a munkánkat.Amikor összeállt, alaposan átdagasztjuk. Ha már nem tapad az edényre a tészta, akkor meleg helyen kelni hagyjuk.
3. Lépés
Úgy a háromszorosa lesz a tészta miután megkelt, ami jó 1 órát vesz igénybe. Ezután a tésztát lisztezett deszkán kicsit még átdolgozzuk, majd rúd formára igazítjuk, melyből 10 vagy 20 egyforma darabot vágunk,
melyekből gombócokat formázunk.
4. Lépés
10 db esetén nagy, a képen látható gombócot kapunk, ha kisebbeket szeretnék, akkor készítsünk dupla mennyiséget. Ne ijedjünk meg, miután levágtuk a tésztát, hogy kicsik, mert míg az edénybe kerülnek, nőnek sőt a gőz alatt még inkább.
5. Lépés
Egy fazékba, melyre textilt kötöttünk forraljunk vizet. Ha van speciális edényünk, az még jobb! Tegyünk annyi gombócot a textilre, amennyi kényelmesen elfér, számolva a főlés/gőzölés alatti növekedéssel.
6. Lépés
A gombócokat egy másik nagy edénnyel telesen fedjük le, hogy ne legyen rés. Főzés közbe ne lessünk, mert összeesik! 15-20 perc alatt készre főzzük/gőzöljük.
7. Lépés
Még melegen meglocsoljuk olvasztott vajjal és tetszés szerinti ízesítéssel tálaljuk, ami lehet cukrozott mák, dió vagy kakaó. Meglocsolhatjuk különböző öntetekkel vagy kínálhatjuk lekvárral, sőt magából a lekvárból is készíthetünk öntetet.
8. Lépés
Ez esetben víz hozzáadásával hígítsuk a lekvárt, melyet összemelegítünk egy gyors forrásig. Melegen de hűtve is adhatjuk hozzá. Ha lekvárral töltve készítenénk, akkor mielőtt gombócokat formázunk a tésztából, kicsit kilapogatjuk, 1 tk. lekvárt teszünk rá és utána formáljuk gombóccá.
Értékelések
(5 / 5)
4 személy értékelt
6 780 megtekintés
Kapcsolódó receptek:
Tápérték információk
1 adagra vonatkozik!
-
Energia
516 kcal -
Zsír
12g -
Szénhidrát
85.7g -
Fehérje
15.8g -
Koleszterin
100mg -
Cukor
7g