Párán főtt gőzgombóc

2015-06-10
  • Hány főre: 5
  • Előkészítés: 1:20 p
  • Főzési/Sütési idő: 15 perc
  • Elkészítés: 1:35 p

Már régóta szemeztem a páránfőttel, amit gyerekkoromban a nagymamámnál ettem de aztán valahogy nem lett sűrű vendég a családban. Így éppen ideje volt, hogy ismét elkészüljön! :)

Ezeket szerezd be:

  • 50 dkg liszt
  • 2 dl langyos tej + kb. 0, 5 dl az összeállításhoz
  • 3 dkg élesztő
  • 2 ek. cukor
  • 1 egész tojás
  • 1 tojássárgája
  • 5 dkg vaj/margarin + 5-10 dkg a tálaláshoz
  • 1 nagy ek. tejföl
  • 1 csipet só

1. Lépés

A langyos tejben elkeverünk 1 ek. lisztet, a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt, majd felfuttatjuk. Az átszitált liszt közepébe mélyedést készítünk, beletesszük a sót, a tojást és a sárgáját, a vajat/margarint és a tejfölt, majd a felfuttatott élesztőt és elkezdjük összeállítani a tésztát.

2. Lépés

Szükség szerint további (kb. 0,5 dl) langyos tej hozzáadásával segíthetjük a munkánkat.Amikor összeállt, alaposan átdagasztjuk. Ha már nem tapad az edényre a tészta, akkor meleg helyen kelni hagyjuk.

3. Lépés

Úgy a háromszorosa lesz a tészta miután megkelt, ami jó 1 órát vesz igénybe. Ezután a tésztát lisztezett deszkán kicsit még átdolgozzuk, majd rúd formára igazítjuk, melyből 10 vagy 20 egyforma darabot vágunk,
melyekből gombócokat formázunk.

4. Lépés

10 db esetén nagy, a képen látható gombócot kapunk, ha kisebbeket szeretnék, akkor készítsünk dupla mennyiséget. Ne ijedjünk meg, miután levágtuk a tésztát, hogy kicsik, mert míg az edénybe kerülnek, nőnek sőt a gőz alatt még inkább.

5. Lépés

Egy fazékba, melyre textilt kötöttünk forraljunk vizet. Ha van speciális edényünk, az még jobb! Tegyünk annyi gombócot a textilre, amennyi kényelmesen elfér, számolva a  főlés/gőzölés alatti növekedéssel.

6. Lépés

A gombócokat egy másik nagy edénnyel telesen fedjük le, hogy ne legyen rés. Főzés közbe ne lessünk, mert összeesik! 15-20 perc alatt készre főzzük/gőzöljük.

7. Lépés

Még melegen meglocsoljuk olvasztott vajjal és tetszés szerinti ízesítéssel tálaljuk, ami lehet cukrozott mák, dió vagy kakaó. Meglocsolhatjuk különböző öntetekkel vagy kínálhatjuk lekvárral, sőt magából a lekvárból is készíthetünk öntetet.

8. Lépés

Ez esetben víz hozzáadásával hígítsuk a lekvárt, melyet összemelegítünk egy gyors forrásig. Melegen de hűtve is adhatjuk hozzá. Ha lekvárral töltve készítenénk, akkor mielőtt gombócokat formázunk a tésztából,  kicsit kilapogatjuk, 1 tk. lekvárt teszünk rá és utána formáljuk gombóccá.

Sütni-főzni, szívvel-lélekkel

Értékelések

(5 / 5)

5 5 4
Értékeld a receptet!

4 személy értékelt

6 780 megtekintés

Kapcsolódó receptek:
  • Hamis meggyes túrógombóc

  • Zabpelyhes túrógombócok

  • Tejfölös túrógombóc

  • Túrógombóc recept

  • Habkönnyű túrógombóc

Tápérték információk

1 adagra vonatkozik!

  • Energia

    516 kcal
  • Zsír

    12g
  • Szénhidrát

    85.7g
  • Fehérje

    15.8g
  • Koleszterin

    100mg
  • Cukor

    7g